Aandelen BEL 20 met hoog dividendrendement | DIVIDENDNIEUWS BELGIË

zondag 19 december 2021

Aandelen BEL 20 met hoog dividendrendementinterim dividend belgie
De BEL 20 Index is medio december 2021 goed voor een gemiddeld dividendrendement van 2,4%. We bekijken de aandelen in België met het hoogste en met het laagste dividendrendement.

De telecomsector geeft beleggers in Belgische aandelen momenteel het hoogste dividend, met Telenet als uitschieter met een dividendrendement van 9%. Ook Proximus heeft een zeer hoog dividendrendement.

Ditmaal kijken we opnieuw naar de aandelen in de BEL 20 index met het hoogste dividendrendement. We zien dat van alle 20 aandelen in de hoofdindex in België er in totaal 18 een dividend betalen, of althans, betaald hebben in 2021. Op basis van de reeds uitgekeerde dividenden komen wij tot het onderstaande overzicht per 17 december 2021.


Aandelen Belgie met hoog dividendrendement
Telenet en Proximus betalen veel dividend (klik voor grotere afbeelding, bron)

Opvallend is direct dat slechts twee aandelen geen dividend uitkeren aan aandeelhouders. Het gaat om argenx (vorig jaar nog favoriet bij veel analisten) en Galapagos, wat twee typische 'niet-dividend betalers' zijn gezien de activiteiten (biotech red.). De analisten van Jefferies waren eerder dit jaar nog negatief over Galapagos en gaven juist een kopen recommendatie voor UCB, dat juist weer bekend staat om zijn sterke dividendhistorie.

Hier wordt in de regel altijd vooral geïnvesteerd en dat kost veel cash. Een dividend is op termijn mogelijk, maar we zien het niet vaak bij pure biotechnologie spelers. Bij aandelen met een sterke dividendhistorie zien we dan ook geen biotech. In de Verenigde Staten zijn er wel bekende voorbeelden van grote biotechbedrijven die dividend betalen, zoals onder meer Amgen en Gilead Sciences. Wie in België breed in sector gezondheidszorg wil investeren kan wel terecht bij UCB, dat al jarenlang een stabiel tot hoger dividend uitkeert aan beleggers.

HOOGSTE DIVIDENDEN BEL 20 INDEX

Het moge ook geen surprise zijn dat de aandelen van telecombedrijven Telenet Holding en Proximus op papier in principe goed zijn voor het hoogste dividendrendement (immers: het moet ook in 2022 betaald worden, de dividendrendementen zijn op basis van historische en dus reeds uitbetaalde dividenden en bieden geen garantie voor de komende jaren).


Telenet geeft nu een geschat dividendrendement van 9% bruto per aandeel. Aandeelhouders Telenet Group Holding keurden recent het interim dividend van €1,375 bruto per aandeel goed. Telenet noteerde ex-coupon op 6 december.


Ook sectorgenoot Proximus is nog altijd goed voor een zeer hoge yield met momenteel een ingeschatte 7,1% bruto. Andeelhouders Proximus ontvingen ook in 2021 wederom een interim dividend van €0,50 bruto per aandeel. Het slotdividend over boekjaar 2020 was €0,70 bruto per aandeel.

Tot slot zijn de financiële aandelen ook altijd goed voor relatief veel dividend, met als beste voorbeeld natuurlijk de Belgische verzekeraar Ageas, die momenteel 6% dividendrendement geeft. Dat is opvallend want juist Ageas was één van de weinige aandelen in België die de laatste jaren telkens het dividend verder verhoogde en over gemiddeld genomen de beste dividendgroei cijfers beschikt in de laatste vijf jaren. Bij onze Nederlandse buren zien we een zelfde beeld voor de verzekeraars NN Group en ASR, die een notering hebben aan Euronext Amsterdam en het dividend de laatste jaren steevast flink verhoogden. Ook hier zijn de dividendrendementen zeer hoog. Verzekeraar ASR liet kort geleden nog weten het dividend over boekjaar 2021 met 18% te willen verhogen.

DIVIDENDKAMPIOENEN BELGIE

Ze zijn zeldzaam, maar ook België heeft een paar dividendaandelen die consequent elk jaar het dividend verder verhogen. Echte 'Dividend Aristocraten' hebben we nauwelijks in Europa, uitgezonderd van enkele Britse, Zwitserse en Franse bedrijven, met bijvoorbeeld Nestlé, Sanofi, Roche en Novartis die al 25 jaar of langer elk jaar meer dividend uitkeren.


Aan Euronext Brussels zien we dat onder meer Sofina, Lotus Bakeries, UCB en Home Invest Belgium een uitstekende dividendhistorie kunnen overleggen met jaarlijks een hoger dividend voor aandeelhouders. Farmaceut UCB verhoogde het dividend in 2021 nog met 2,4% naar €1,27 per aandeel en beloont investeerders nu al ruim 10 jaar op rij telkens met een (kleine) dividendverhoging. Binnenkort zal dividendnieuws.be uitgebreid kijken naar de 'echte' Belgische dividend aristocraten.

Bekijk hier tot slot de aandelen in België die nog een dividend gaan betalen in 2021 of 2022.

Gerelateerde berichten 

© 2023 DIVIDENDNIEUWS.BE