Het complete BEL 20 dividendoverzicht voor 2021/2022 | DIVIDENDNIEUWS BELGIË

vrijdag 17 december 2021

Het complete BEL 20 dividendoverzicht voor 2021/2022dividendoverzicht belgische aandelen
We zetten alle BEL 20 aandelen op een rijtje en bekijken naar de Belgische aandelen die het dividend de laatste jaren verhoogden en vooral ook verlaagden.

Opvallende dividendgroeiers de laatste vijf jaar zijn zorgvastgoedbedrijf Aedifica en verzekeraar Ageas. Drie aandelen verlaagden per saldo het dividend, waaronder niet geheel verrassend bierbrouwer AB Inbev.
Het einde van beursjaar 2021 nadert nu heel snel en dat geeft een mooie occasie om het complete dividendoverzicht voor de BEL 20 Index te publiceren waarbij dividendnieuws.be vooral kijkt naar de gemiddelde dividendgroei over de laatste vijf jaren.


DIVIDENDGROEI TOPPERS BEL 20 ZIJN AGEAS EN AEDIFICA


Wat direct opvalt is dat Aedifica en Ageas er volgens onze calculaties, afkomstig van onze eigen databronnen, er uitspringen met een fraaie jaarlijkse dividendgroei de laatste vijf jaar. Het Belgische zorgvastgoedbedrijf Aedifica noteert volgend jaar mei ex-coupon voor een (slot) dividend van €1,80082 bruto per aandeel. Verzekeraar Ageas verhoogde ook telkens het dividend en heeft bovendien aangegeven de komende jaren een hoger dividend te willen betalen voor de periode tot 2024.

Ook Aperam, dat eigenlijk de hoofdnotering in Nederland heeft, doet het prima met een gemiddelde dividendgroei van bijna 8% over de laatste vijf jaar. Bovendien keert het Nederlandse staalbedrijf vier keer per jaar dividend uit. 

In het onderstaande overzicht, op basis van de slotkoersen van vrijdag 17 december 2021, hebben we een inschatting gemaakt van de gemiddelde dividendgroei. Deze is zo goed als mogelijk samengesteld, maar we kunnen geen 100% accuratie garanderen, simpelweg omdat dividenden continu wijzigen en vooral in 2020 door corona alle kanten op schoten, met annuleringen, herstelacties en soms ook speciale extra uitkeringen om te compenseren voor een eerder geschapt dividend. Al met al een lastige rekensom die we zo goed mogelijk hebben getracht te maken voor u als trouwe bezoeker.


Dividendoverzicht Belgische aandelen 2021
Het dividendoverzicht voor de BEL 20 index (klik voor grotere versie)

In de laatste kolom staat de ex-coupon datum vermeld. Het gaat hier in de meeste gevallen om een ex-coupon datum die inmiddels al is geweest, vaak voor de firma's die slechts éénmaal dividend per jaar uitbetalen aan investeerders. Wie goed kijkt ziet voor 2022 twee aandelen staan: Solvay en Aedifica. Dat is omdat wij van deze twee Belgische bedrijven al weten wanneer ze ex-coupon gaan (zie ook de dividendkalender). Solvay betaalt een onveranderd interim dividend van €1,50 bruto per aandeel in 2022.

AANDELEN BEL 20 MET DIVIDENDVERLAGING

Drie aandelen staan in de voorlaatste kolom met rood aangeduid. Het gaat hier om de aandelen uit de BEL 20 die per saldo het dividend verlaagden de laatste jaren. Naast Anheuser Busch Inbev geldt dat ook voor telecombedrijf Proximus en Groep Brussel Lambert.

Anheuser Busch Inbev liet al weten geen interim dividend uit te keren over 2021. De laatste drie jaar werd het dividend telkens verlaagd door de bierbrouwer die pas in 2022 een medeling doet over het slotdividend voor 2021. Investeerder GBL (Groep Brussel Lambert) verlaagde in 2021 het dividend voor het eerst in lange tijd met een uitkering van €2,50 bruto per aandeel, tegen €3,15 in 2020. Dan is er ook nog Proximus, dat in 2021 voor het eerst in jaren een lager slotdividend van €0,70 bruto per aandeel betaalde tegen €1,00 in de voorliggende jaren.


Tot slot zijn er ook nog de aandelen die geen dividend uitkeren; Argenx en Galapagos. Overigens is het gemiddelde dividendrendement voor de BEL 20 nu 2,4%. In de derde kolom staan de actuele (geschatte) dividendrendementen. We komen hier zeer binnenkort nog op terug in een vervolgblog op dividendnieuws.be.

Gerelateerde berichtenGratis nieuwsbrief

 

© 2023 DIVIDENDNIEUWS.BE