GBL verlaagt alsnog dividend naar €2,50 in 2020 | DIVIDENDNIEUWS BELGIË

zondag 2 augustus 2020

GBL verlaagt alsnog dividend naar €2,50 in 2020Aandeel GBL dividendvoorstel 2020
GBL verhoogde elk jaar het dividend, tot nu.
GBL (Groep Brussel Lambert) verlaagt het dividend over boekjaar 2019 dan uiteindelijk alsnog van de eerder voorgestelde €3,15 naar €2,50 per aandeel.

Daarmee komt er een einde aan een lange reeks jaarlijkse verhogingen van deze Belgische Dividend Aristocrat.

In maart
maakte GBL nog bekend het dividend met 2,6% te verhogen naar €3,15 per aandeel, waarmee er sprake was van 19 opeenvolgende jaren van een hogere uitkering aan de aandeelhouder. Dat mooie record zal nu sneuvelen, want GBL heeft aangekondigd het eerdere voorstel van €3,15 te verlagen naar €2,50 per aandeel.

GBL, dat grote aandelenbelangen heeft in een enkele beursgenoteerde ondernemingen zoals Imerys, SGS, LafargeHolcim, Adidas, Pernod Ricard, Umicore en Ontex, zou oorspronkelijk op 5 mei 2020 ex-coupon noteren voor in totaal €3,15 bruto. Dat werd net bij veel andere ondernemingen uitgesteld inverband met het coronavirus. Nu dus komt er een nieuw voorstel dat lager ligt dan het in maart aangekondigde dividend. Dat volgt op dividendverlagingen of het zelfs schrappen van het dividend door veel aandelen in portefeuille bij GBL, zoals zwaargewicht Adidas, dat met €3,2 miljard de grootste positie in de portefeuille is.

MINDER DIVIDEND DEELNEMINGEN RAAKT GBL
Op 30 juli publiceerde GBL het halfjaarlijks verslag per 30 juni 2020. Hierin kondigt het bedrijf een herziening van het dividendbeleid aan als gevolg van de daling en/of opschorting van dividenden van verschillende ondernemingen in portefeuille waardoor de cash earnings met 12,8% tot €390 miljoen daalden.Over het dividend stelt GBL in het persbericht het volgende: 'Gesteund door de sterkte van zowel onze balans als ons liquiditeitsprofiel, maar bewust dat onze cash earnings voor het boekjaar 2020 (“FY20”) zullen dalen in vergelijking met 2019, voorzien we in 2021  een FY20-dividend van 2,50 euro per aandeel (1).Op middellange termijn zal er onzekerheid blijven bestaan met betrekking tot de vorm en het tempo van het macro-economische herstel, aangezien de vooruitzichten bijna volledig afhangen van of en hoe de Covid-19-pandemie wereldwijd onder controle geraakt. Om ervoor te zorgen dat toekomstige dividenden worden uitgekeerd met de gepaste dekkingen in cash earnings en liquiditeit terwijl we tegelijk een aantrekkelijk dividendrendement bieden aan onze aandeelhouders (2), zullen we vanaf FY21 een uitkeringsratio van het gewone dividend hanteren tussen 75% en 100% van onze cash earnings. Het nieuwe dividendbeleid van GBL zal extra financiële middelen genereren en zal op die manier een ondersteuning zijn van de versnelling van de groei van de netto-actiefwaarde in de afgelopen jaren ingezet.'

Een nieuwe ex-coupon datum is nog niet bekend gemaakt door GBL, dat op de beurs in Brussel in 2020 ruim 18% daalt en daarmee nog goed is voor een kapitalisatie van 12,4 miljard euro. Het nieuwe dividendvoorstel van €2,50 per aandeel bruto geeft bij een beurskoers van €77 een dividendrendement van 3,3%.

Groep Brussel Lambert (GBL) is een investeringsholding met een beursnotering van meer dan zestig jaar. GBL investeert in Europese aandelen gericht op waardecreatie op lange termijn en beoogt haar aandeelhouders een aantrekkelijk rendement te bieden door een duurzaam dividend te combineren met toename van de netto-actiefwaarde.

Gerelateerde berichten 

© 2023 DIVIDENDNIEUWS.BE