UCB verhoogt outlook en mogelijk ook (weer) dividend in 2023 | DIVIDENDNIEUWS BELGIË

maandag 9 januari 2023

UCB verhoogt outlook en mogelijk ook (weer) dividend in 2023UCB verhoogt op 9 januari 2023 de outlook voor 2022, waarin het eerder dan verwacht een piekomzet van €2 mrd verwacht voor topmedicijn Cimzia (reuma).

Een uitstekende start van 2023 voor aandeelhouders UCB, want de Belgische farmaceut verhoogde vandaag de outlook. In reactie stijgt de beurskoers 4,6%, wat de grootste stijging in bijna een jaar is.

UCB is boven alles één van de aandelen in België die bekend is vanwege het progressieve dividend.

OUTLOOKVERHOGING EN MOGELIJK OOK HOGER DIVIDEND
Een opvallende winnaar in Brussel is op maandag 9 januari 2023 het Belgische farmabedrijf UCB, dat 4,7% wint na een outlookverhoging. Het is gelijk de grootste koerswinst voor UCB in ten minste de afgelopen tien maanden. UCB kondigde aan voor 2022 nu een omzet van €5,3 tot €5,4 miljard te verwachten waarbij er een EBITDA-marge van 21 tot 22% wordt verwacht. 

Beide cijfers zijn boven de eerder afgegeven range bij de vorige outlook. Ook geeft UCB aan dat de verkopen voor medicijn Fintepla een piekomzet van naar verwachting €800 zal bereiken tegen 2027. Topmedicijn Cimzia tegen reuma bereikt bovendien naar verwachting over 2022 een piekomzet van €2 mrd. Dat is eerder van verwacht, want voorheen rekende UCB dat de piekverkopen in 2024 zouden worden gerealiseerd.

grafiek aandeel UCB
De beurskoers van UCB staat nog altijd ver onder de piek van 2022.

De analisten van KBC reageerden positief op het nieuws van UCB, dat volgens de Belgische bank een lastig 2023 in het verschiet heeft omdat de exclusiviteit van medicijn Vimpat komt te vervallen (in verband met aflopend patent). Inclusief de eerdere koerswinsten in 2023 staat het aandeel UCB dit jaar nu op ruim 8% koerswinst in Brussel, wat de marktwaarde van het farmabedrijf op €14,7 miljard brengt. In 2022 kreeg het aandeel nog een flinke dreun te verwerken.

Al met al mooie berichten die op de beurs met een flinke stijging worden beloond. Voor dividendbeleggers is UCB vooral een mooie investering vanwege het dividend dat elk jaar een beetje verder wordt verhoogd, wat UCB naast grotere Europese spelers als Sanofi (Frankrijk) en Roche en Novartis (alletwee Zwitserland) zet. Niet geheel toevallig betaalt een bedrijf als Sanofi als Dividend Aristocrat al jarenlang een progressief dividend.

DIVIDEND PER JAAR AANDEEL UCB

UCB betaalde in 2022 nog een dividend van €1,30 bruto per aandeel, ofwel een verhoging van bijna 3% ten opzicht van het jaar daarvoor. De verwachting is dat beleggers in 2023 een dividend van ten minste €1,32 bruto per aandeel zullen ontvangen van UCB, dat op 22 februari 2023 met de (definitieve) jaarcijfers over 2022 komt.

Het dividend van UCB, dat al decennia stapsgewijs verder omhoog gaat, wordt dan ook bekend gemaakt. Bij een beurskoers van €79,58 is het dividendrendement van UCB naar schatting 1,7% bruto. De ex-coupon datum ligt meestal in de laatste week van april. Dividendnieuws.be verwacht dan ook dat het aandeel UCB ook dit jaar weer eind april ex-dividend zal noteren. Het dividend zal volledig in cash worden uitgekeerd als we de lijn van de afgelopen jaren door trekken.

UCB SA (ISIN: BE0003739530) is een internationaal biofarmaceutisch bedrijf dat zich richt op de ontdekking en ontwikkeling van innovatieve geneesmiddelen en oplossingen om het leven te veranderen van mensen met ernstige ziekten van het immuunsysteem of van het centrale zenuwstelsel. UCB richt zich op epilepsie, diabetische neuropathische pijn, multiple sclerose, fibromyalgie, rusteloze benen syndroom en de ziekte van Parkinson, en het gebied van immunologie omvat botverliesaandoeningen, de ziekte van Crohn, reumatoïde artritis en luchtwegen ziekte. Ook levert Ucb SA moleculaire oplossingen aan specialisten voor gebruik bij de behandeling van ernstige ziekten. De medicijnen van UCB zijn bekend onder merknamen als Neupro, Vimpat, Cimzia. 

Gerelateerde berichten 

© 2023 DIVIDENDNIEUWS.BE