Bpost past dividendbeleid aan en keert minder uit in 2021 | DIVIDENDNIEUWS BELGIË

woensdag 9 december 2020

Bpost past dividendbeleid aan en keert minder uit in 2021Aandeel Bpost pas dividendbeleid aan voor 2021
Het aandeel Bpost daalde gisteren hard op Euronext Brussels na een volgens analisten teleurstellend bericht over het dividendbeleid.

Bpost liet weten de payout ratio verder te verlagen tot 30-50% van de winst, wat flink minder is dan waar de meeste beleggers rekening mee hielden.

Postbedrijf Bpost kondigde gisteren een nieuw dividendbeleid aan, gebaseerd op een middellangetermijnstrategie die uit gaat van een teruglopende postbusiness die wordt gecompenseerd met sterkere e-commerce activiteiten. Bpost, actief op het gebied van post, pakketten en e-commerce logistiek, kondigde aan dat het in mei 30% tot 50% van de nettowinst uit wil betalen als dividend op basis van de International Financial Reporting Standards (IFRS).

Eerder dit jaar had Bpost zijn oude dividendbeleid, waarbij 85% van het nettoresultaat volgens Belgische boekhoudnormen werd uitgekeerd, opgeschort en werd het slotdividend geschrapt. In maart schreef dividendnieuws.be nog dat Bpost over boekjaar 2019 dan toch geen slotdividend uit zou keren in verband met de COVID-19 pandemie. Eerder werd al een lager slotdividend van €0,11 (daling 56%) per aandeel voorgesteld, wat uiteindelijk volledig werd geannuleerd. Daarmee bleef het dividend over 2019 steken op €0,62 per aandeel.

Het neerwaarts bijgestelde dividendbeleid is niet geheel een verrassing, want de analisten van Société Générale schreven in april reeds dat het dividend van Bpost niet houdbaar was. Het destijds afgegeven verkoopadvies pakt achteraf bezien goed uit. 

De koers van het aandeel Bpost herstelde de afgelopen maanden sterk tot recent zelfs even meer dan 10 euro, waarmee de 52 weeks hoogste koers van €10,98 (december 2019) bijna werd benaderd. Gisteren kreeg het aandeel echter wederom een enorme klap met een daling van 10,4% na het nieuws over de lagere dividend pay-out. Per saldo resteert zodoende een koersverlies van 14% in 2020. 

De laatste keer dat aandeelhouders in het Belgische postbedrijf dividend ontvingen was op 9 december 2019, toen een slotdividend van €0,25 werd uitgekeerd. De ex-coupon datum was destijds 5 december 2019.

bpost is in België de nummer één van de postoperatoren en de voornaamste universele dienstverlener. Het bedrijf biedt via zijn dichte netwerk van verkooppunten een heel scala aan postproducten, financiële producten en verzekeringsproducten aan. De binnenlandse post is goed voor 58% van de inkomsten, pakjes zijn goed voor 16% van de inkomsten en de resterende 26% van de inkomsten wordt gerealiseerd middels bijkomende inkomstenbronnen, waaronder internationale post. Kijk voor meer informatie op bpost.be.


Gerelateerde berichtenGratis nieuwsbrief

 

© 2023 DIVIDENDNIEUWS.BE