Een belegging in Colruyt leverde (bijna) niets op de laatste 10 jaar | DIVIDENDNIEUWS BELGIË

maandag 3 juli 2023

Een belegging in Colruyt leverde (bijna) niets op de laatste 10 jaarAhold laat Colruyt ver achter zich
Met een koersstijging van 60% na zes maanden in 2023 is supermarktketen Colruyt uit België de grote winnaar in Brussel op de beurs dit jaar. De laatste 10 jaar leverde het aandeel echter bijna geen winst op.

Toch noteert het aandeel Colruyt, dat het dividend fors verlaagde, nog ver onder de hoogste koersen van jaren geleden. We maken een vergelijking met de BEL 20 Index én Ahold Delhaize over de laatste 10 jaar. De schokkende conclusie is dat er met Colruyt nauwelijks iets werd verdiend, zeker vergeleken met de Nederlandse sectorgenoot.

Het staat er echt, Colruyt +60% na de eerste zes maanden handel in 2023, ofwel tegen de koers van 30 juni. Daarmee doet het supermarkt- en retailbedrijf het een stuk beter dan alle andere (dividend) aandelen in België. Indien we echter verder in de tijd terug gaan zien we iets geheel anders, want de laatste tien jaar werd er per saldo bijna niets verdiend met een belegging in Colruyt, zelfs als we alle dividenden meetellen.

De redactie van www.dividendnieuws.be nam de proef op de som door Colruyt tien jaar terug in de tijd te nemen en het totaalrendement te berekenen. Vooral door de koersdaling de laatste jaren is het zeer bedroevend dat een investering in Colruyt 10 jaar geleden vandaag de dag slechts 11% totaalrendement opleverde, wat inclusief alle dividenden van de afgelopen tien jaar is. Dat is zeer teleurstellend, alhoewel de BEL 20 het met +40,4% ook helemaal niet goed heeft gedaan.

grafiek colruyt vs ahold laatste 10 jaar
Het rendement van Colruyt is dramatisch, zeker vergeleken met Ahold
(klik op afbeelding voor grotere versie)

Een vergelijking met het Nederlandse Ahold Delhaize geeft wel een goed beeld van de onderprestatie van met name Colruyt, want Ahold boekte de laatste tien jaar (sinds juni 2013) gewoon een totaalrendement van 329,2%. De verschillen zijn natuurlijk gigantisch en dat laatste zien we vooral ook in het dividend.

Terwijl Ahold Delhaize het dividend al ruim 10 jaar op rij elk jaar flink verhoogd heeft in lijn met het progressieve dividendbeleid, was het juist Colruyt dat vorig jaar na decennia zonder verlaging ineens het dividend fors terugbracht. Ook dit jaar verlaagde Colruyt opnieuw fors het dividend tot nog slechts €0,80 bruto per aandeel.

dividendhistorie colruyt
Het dividend van Colruyt gaat nu twee jaar op rij omlaag
(klik op tabel voor grotere versie)

De beurskoers gaat vaak hand in hand met het dividend; rond 2019 betaalden beleggers nog bijna €70 voor één aandeel Colruyt, momenteel is dat nog €34. 

Dit jaar is Colruyt het best presterende Belgische aandeel met 60% koerswinst. Dat is mooi, maar de bovenstaande grafiek laat zien dat een investering in Colruyt, zelfs inclusief het dividend al die jaren én de koerswinst van 60% in 2023, per saldo bijna niets opleverde. Vorig jaar bereikte het aandeel zelfs nog tijdelijk een laagste stand in 18 jaar tijd op slechts €20.


Gerelateerde berichtenGratis nieuwsbrief

 

© 2023 DIVIDENDNIEUWS.BE