Colruyt verlaagt dividend in 2023 met 27,3% naar €0,80 per aandeel | DIVIDENDNIEUWS BELGIË

woensdag 14 juni 2023

Colruyt verlaagt dividend in 2023 met 27,3% naar €0,80 per aandeelaandeel Colruyt dividend 2023
Na een schokkende dividendverlaging in 2022 volgt ook in 2023 een lager dividend voor aandeelhouders in de Belgische retailer Colruyt

In 2023 zal €0,80 bruto dividend per aandeel aan dividend worden uitgekeerd door Colruyt, ofwel een verlaging van 27,3%. 
Vandaag, op 14 juni 2023, stijgt de beurskoers van het aandeel Colruyt fors in Brussel na jaarresultaten over het boekjaar 2022/2023. De jaarwinst daalde door stijgende kosten, maar Colruyt rapporteerde wel een 7,7% hogere omzet én zag het marktaandeel oplopen naar 31%. De lagere winst is echter wel aanleiding voor wederom een forse dividendverlaging.

In het persbericht van Colruyt lezen we: "De Raad van Bestuur stelt een brutodividend van EUR 0,80 per aandeel voor aan de Algemene Vergadering van Aandeelhouders van 27 september 2023. Het dividend werd niet  verwerkt in de geconsolideerde financiële  verslaggeving van het boekjaar 2022/23. Vorig boekjaar bedroeg dit EUR 1,10 per aandeel."

Een dividend van €0,80 bruto per aandeel voor Colruyt geeft een dividendrendement van bruto 2,33% op een beurskoers van €34,20 (vandaag stijgt het aandeel 10% in Brussel na de jaarcijfers). Als we twee jaar terug gaan in de tijd zien we het record dividend van €1,47 bruto per aandeel dat destijds door Colruyt werd betaald. Vorig jaar werd het dividend voor het eerst in decennia verlaagd naar €1,10 (-25,2%) en dit jaar volgt dus een nog grotere dividendverlaging naar €0,80 bruto per aandeel. 

aandeel Colruyt dividendhistorie
Na jaren van groei verlaagt Colruyt nu twee jaar op rij het dividend
(klik op afbeelding voor grotere tabel)

De ex-coupon datum voor Colruyt is nog niet aangekondigd; normaliter verwachten wij dat dit gelijk aan de voorgaande jaren wederom zal geschieden in de laatste week van september of de eerste week van oktober. In 2022 was de ex-dividend datum namelijk nog 30 september. Voor de volledigheid melden we ook nog dat het een cash dividend betreft, dat altijd binnen enkele dagen na de ex-coupon datum, na aftrek van Belgische (dividend)belastingen wordt bijgeschreven op de beleggingsrekening van investeerders in Colruyt.

Volgens calculaties van www.dividendnieuws.be betaald Colruyt na de dividendverlaging jaarlijks naar schatting nu in totaal zo'n €102 miljoen dividend aan alle aandeelhouders samen. Overigens is de Nederlandse supermarktketen Ahold Delhaize een stuk succesvoller op de beurs, mede vanwege het dividend dat elk jaar verder wordt verhoogd in lijn met het progressieve dividendbeleid.

Etablissementen Franz Colruyt NV, ook wel Colruyt Group genoemd, is een Belgisch familiebedrijf dat voornamelijk actief is in de detailhandel en groothandel van voedingsproducten. is actief in de distributie van voedingswaren en non-food in België, Frankrijk en Luxemburg, met eigen winkels en aangesloten winkels. In België gaat het om Colruyt, OKay, Bio-Planet, Cru, Dreamland, Dreambaby, Fiets! en de geaffilieerde winkels Spar en Spar Compact. In Frankrijk zijn er naast Colruyt-winkels ook geaffilieerde winkels van Coccinelle, Coccimarket en Panier Sympa. De groep is ook actief in de foodservice business (levering van voedingswaren aan hospitalen, bedrijfskeukens en horecabedrijven) in België via Solucious. De overige activiteiten omvatten de verdeling van brandstoffen in België (DATS 24), print en documentmanagement oplossingen (Symeta) en productie van groene energie (Eoly). Colruyt is genoteerd op Euronext Brussel (COLR) onder ISIN-nr. BE0974256852.


Gerelateerde berichten 

© 2023 DIVIDENDNIEUWS.BE