Koersdoel aandeel UCB omlaag naar €105 bij J.P. Morgan | DIVIDENDNIEUWS BELGIË

donderdag 1 december 2022

Koersdoel aandeel UCB omlaag naar €105 bij J.P. Morganaandeel UCB logo
De analisten van J.P. Morgan verlagen op 1 december het koersdoel voor de Belgische farmaceut UCB van €120 naar €105. Aandeelhouders reageren met een 5% lagere koers vandaag voor UCB in Brussel.

Het aandeel UCB is op donderdag 1 december een grote daler met -5,2% op €72,80 als gevolg van het nagatieve rapport van J.P. Morgan, dat met een flink lager koersdoel van €105 nog altijd ruim boven het huidige niveau zit.

Volgens de analisten komt de winst van UCB volgend jaar flink onder druk te staan door een lagere omzet, met een verwachte daling van €500 mln door lagere verkopen voor onder meer de medicijnen Vimpat (tegen eleptische aanvallen) en Keppra (ook tegen epilepsie). Ook is er nog meer (kosten)tegenwind voor UCB in 2023 die druk op de EBITDA marges gaan zetten, mede ingegeven door inflatie. Dat alles zal een negatief effect op de winstgevendheid van UCB hebben aldus de analisten die naast een lagere omzet in 2023 ook op een lager EBITDA resultaat rekenen.

Ondanks het lagere koersdoel van J.P. Morgan blijven de meeste analisten nog positief over het aandeel UCB met momenteel 15 koopadviezen (strong buy of buy), 7 ‘houden’ adviezen en slechts 2 verkoopadviezen (sell) door de professionals. Het gemiddelde koersdoel per 1 december is €100,75 en ligt daarmee bijna 40% boven het huidige niveau. In juli gaf Citigroup nog een verkoopadvies voor UCB.

DIVIDEND AANDEEL UCB

Wij kijken vooral naar het dividend uiteraard en zijn dan een nog altijd relatief laag dividendrendement van 1,7% voor het aandeel UCB. Dat is fors minder dan de meeste sectorgenoten in zowel Europa als de Verenigde Staten. Ter vergelijking biedt het Franse Sanofi een veel hoger dividendrendement van 3,8%.

Wel is UCB een dividendgroei aandeel dat elk jaar het dividend verder blijft verhogen. In 2022 werd €1,30 bruto per aandeel uitgekeerd tegen €1,27 bruto in 2021. Het dividend gaat, net als bij Sanofi, elk jaar met een klein stapje verder omhoog. Gezien het lage dividendrendement is de dividendgroei van UCB wel zeer teleurstellend, vooral omdat aandelen met een laag dividend doorgaans veel meer verhogen per jaar. Dat laatste zien we bijvoorbeeld bij de Amerikaanse farmaceut Eli Lilly, dat jaarlijks forse dividendverhogingen doet wat meer past bij een relatief laag dividendrendement. Deze week kwam ook broker Berenberg met een rapport over farma aandelen voor 2023. Niet geheel verrassend behoort UCB niet tot de top picks van de Duitse bank, in tegenstelling tot het eerder genoemde Eli Lilly. Bekijk hier de favoriete farmacie aandelen voor 2023 van Berenberg.

UCB SA (ISIN: BE0003739530) is een internationaal biofarmaceutisch bedrijf dat zich richt op de ontdekking en ontwikkeling van innovatieve geneesmiddelen en oplossingen om het leven te veranderen van mensen met ernstige ziekten van het immuunsysteem of van het centrale zenuwstelsel. UCB richt zich op epilepsie, diabetische neuropathische pijn, multiple sclerose, fibromyalgie, rusteloze benen syndroom en de ziekte van Parkinson, en het gebied van immunologie omvat botverliesaandoeningen, de ziekte van Crohn, reumatoïde artritis en luchtwegen ziekte. Ook levert Ucb SA moleculaire oplossingen aan specialisten voor gebruik bij de behandeling van ernstige ziekten. De medicijnen van UCB zijn bekend onder merknamen als Neupro, Vimpat, Cimzia. 


Gerelateerde berichten 

© 2023 DIVIDENDNIEUWS.BE