Euronav naar nieuw record door rapport tankersector Jefferies | DIVIDENDNIEUWS BELGIË

woensdag 7 september 2022

Euronav naar nieuw record door rapport tankersector JefferiesEuronav analisten Jefferies
Het aandeel van uitblinker in 2022 Euronav blijft nieuwe jaar records neerzetten. Een nieuw sector rapport van de analisten van Jefferies, die positief zijn over de tankersector resulteerde in een nieuwe 52 week high in Brussel voor Euronav. Ook verhoogde Deutsche Bank het koersdoel voor het Belgische bedrijf.

De grote uitblinker in Brussel dit jaar is het aandeel Euronav met nu 120% koerswinst. Dat aandeelhouders de laatste jaren fors minder dividend ontvingen maakt totaal niet uit, want de stijgende beurskoers maakt dat meer dan goed. Recent nog schreef dividendnieuws.be dat de beurskoers van de tankerrederij uit België was verdubbeld in 2022. Gisteren, op 6 september, kwam daar nog 5% bij naar een nieuwe 52 weeks hoogtepunt van ruim €17.

ANALISTEN JEFFERIES ZEER ENTHOUSIAST OVER TANKERS

Aanleiding voor de sterke koersstijging op 6 september was een analistenrapport van het Amerikaanse Jefferies, dat de outlook voor de tankersector verhoogde (de zeer grote schepen) vanwege de verbeterende prijzen (zogenaamde 'spot rates') voor het vervoer en opslag van olie. Dat zal voor de komende jaren in sterke winsten voor aandeelhouders resulteren denkt Jefferies, dat positief is voor de komende winter en de jaren 2023 en 2024. De sector zou profiteren van de transport van Russische olie naar Azië en de oorlog in Oekraïne bewijst nog maar eens de krapte op de oliemarkt, aldus Jefferies, dat een 'aanzienlijke' opwaartse (koers)beweging voor de sector verwacht de komende maanden, ondanks de geplande productieverlaging door OPEC+ vanaf oktober (100.000 vaten minder per dag). 

In het uitgebreide rapport van Jefferies, waaruit wij hierboven slechts een paar argumenten en punten hebben genomen, toont de broker zich positief over de aandelen Euronav, Frontline (Noorwegen), Nordic American Tanker (VS) en Tsakos Energy Navigation (VS). Deze aandelen gaan allemaal van 'houden' naar 'kopen'. Bovendien kwam Deutsche Bank gisteren met een koersdoelverhoging van $14 naar $20. 

statistieken aandeel Euronav
Op 9 september 2022 betaalt Euronav dividend

LEES OOK: Aandelen in Europa die elk kwartaal dividend betalen

Volgens informatie van dividendnieuws.be zijn er nu 9 brokers die het Belgische Euronav (notering in Brussel) volgen. Bijna alle analisten zeggen 'kopen' met vier strong buys, vier buys en één 'hold' advies. Euronav stond jarenlang bekend om het zeer hoge dividend. Sinds 2021 wordt per kwartaal een klein basis dividend van $0,03 per aandeel uitgekeerd, wat een zeer laag dividendrendement voor Euronav geeft van momenteel 0.7% bij de beurskoers van €17,19. Op 30 augustus noteerde Euronav voor het laatst ex-coupon.

Euronav is een onafhankelijke tankerrederij die instaat voor het zeevervoer en de opslag van ruwe olie en petroleumproducten. De maatschappelijke zetel van de Vennootschap is gevestigd te Antwerpen, België. Daarnaast heeft Euronav kantoren verspreid over Europa en Azië. Euronav noteert op Euronext Brussels en op de NYSE onder het symbool EURN met ISIN: BE0003816338. Euronav verhandelt zijn schepen op de spotmarkt alsook onder langetermijnbevrachtingsovereenkomsten. VLCC-schepen op de spotmarkt worden uitgebaat binnen de Tankers International pool, waarvan Euronav één van de grootste partners is. De vloot uitgebaat door Euronav bestaat uit V-Plus-schepen, VLCC's, Suezmax-schepen en FSO-schepen, al dan niet in de vorm van een joint venture.


Gerelateerde berichtenGratis nieuwsbrief

 

© 2023 DIVIDENDNIEUWS.BE