Aandelen in Europa die elk kwartaal dividend betalen | DIVIDENDNIEUWS BELGIË

dinsdag 28 december 2021

Aandelen in Europa die elk kwartaal dividend betalenkwartaal dividenden in Europa
In Europa zijn er steeds meer aandelen die een kwartaaldividend uitkeren aan beleggers. In België is tankerrederij Euronav het aandeel dat vier keer per jaar dividend betaalt. Ook Aperam betaalt een kwartaaldividend. In andere landen in Europa zijn er echter nog veel meer beursgenoteerde bedrijven die vierjaarlijks dividend uitbetalen aan beleggers.

Euronav is hét aandeel met notering aan Euronext Brussels dat een kwartaaldividend uitkeert. Op dividendnieuws.be was er al dikwijls aandacht voor deze beurslieveling bij veel beleggers. Voorheen betaalde Euronav altijd een zeer hoog dividend, de laatste jaren is dat echter flink minder en momenteel is het dividendrendement nog slechts 1,4%. In 2021 kondigde tankerrederij Euronav aan een basis dividend van slechts $0,03 per aandeel uit te keren, ofwel $0,12 per jaar. Euronav stijgt in 2021 evenwel 18% op de beurs, maar per saldo hebben veel beleggers maar weinig of helemaal niets verdiend aan het aandeel de afgelopen jaren.

Nog een aandeel met notering in Brussel is het Nederlandse Aperam, dat eveneens vier keer per jaar een dividend betaalt aan beleggers. De staalproducent geeft anders dan het aandeel Euronav wel een hoog dividendrendement, wat Aperam heeft een dividend van bijna 4%. Elk kwartaal krijgen aandeelhouders een dividend van €0,4375 bruto per aandeel uitgekeerd. In Amsterdam stijgt het aandeel Aperam in 2021 bijna 40% waarmee dus het één van de best presterende fondsen is.

AANDELEN NEDERLAND MET KWARTAAL DIVIDEND

Er zijn naast Euronav en Aperam nog veel meer aandelen in Europa die elk kwartaal een dividend uitkeren aan beleggers. In Nederland zijn dat naast Aperam ook levensmiddelen- en persoonlijke verzorgingsgigant Unilever, oliegigant Royal Dutch Shell en vastgoedfonds Wereldhave.

LEES OOK: De beste en slechtste (dividend) aandelen België in 2021

Van deze drie aandelen hebben Wereldhave (4,1%) en Unilever (3,7%) momenteel het hoogste dividendrendement. Shell geeft een dividend van 3,6%, maar de oliegigant die recent zijn hoofdzetel naar Londen verhuisde verlaagde het dividend in 2020 fors. Dat was de eerste maal sinds de tweede wereldoorlog dat het dividend omlaag ging. Unilever, voorheen geliefd vanwege het dividend dat elk jaar verder omhoog ging, verhoogde het dividend al enige tijd niet. 

Dan winkelvastgoedbedrijf Wereldhave, dat het dividend zelfs helemaal schrapte en sinds dit jaar weer voor het eerst sinds 2019 een dividendje van €0,50 uitkeerde. Het Nederlandse Wereldhave is grootaandeelhouder in Wereldhave Belgium, dat in Brussel een notering heeft. Werelhave Nederland heeft 65,9% van de aandelen van het Belgische vastgoedfonds, dat wel gewoon elk jaar dividend is blijven betalen. Wel verlaagde Wereldhave Belgium het dividend de laatste twee jaar op rij, van €5,20 in 2019 naar €4,50 in 2020 en €4,00 dit jaar. Daarmee eindigde een lange reeks van jaarlijkse dividendverhogingen.

NOG MEER EUROPESE AANDELEN DIE VIER KEER DIVIDEND BETALEN

In andere Europese landen vinden we nog veel meer aandelen die per kwartaal dividend uitbetalen aan beleggers. Denk bijvoorbeeld aan GlaxoSmithKline in Engeland. Het farmaceutische bedrijf betaalt al jarenlang op rij een kwartaaldividend van 19 pence per aandeel, goed voor een dividendrendement van 5% bij een beurskoers van 1614 pence.

Ook de olie- en gasbedrijven BP (Engeland) en TotalEnergies (Frankrijk) betalen al jarenlang een kwartaaldividend, net als Shell. Van dit drietal valt vooral Total op met een dividend dat al decennia op rij nog nooit is verlaagd. Anders dan Shell verlaagde Total het dividend dus niet, ook niet tijdens de coronapandemie. Total, tegenwoordig genoteerd als TotalEnergies om de groeiende focus op duurzaamheid en investeringen in schonere energie te benadrukken, geeft een dividendrendement van maar liefst 5,9% bij een beurskoers van €45.

LEES OOK: Aandelen die elke maand dividend betalen

Andere Franse bedrijven die een kwartaaldividend betalen zijn onder meer ABC Arbitrage, STMicroelectronics en TechnipFMC. Ook in Scandinavië zien we steeds meer aandelen die een kwartaaldividend uitkeren, vooral in de vastgoedhoek. In Spanje zijn er ook enkele kwartaalbetalers terwijl er in het Verenigd Koninkrijk naast BP en GlaxoSmithkline ook nog veel meer aandelen zijn die vier keer per jaar dividend uitkeren. Hier zullen we binnenkort nog uitgebreider naar kijken. Opvallend is evenwel dat in Duitsland nagenoeg alle aandelen 1 keer per jaar dividend betalen, net als in Zwitserland. Hier geen halfjaarlijkse of kwartaal dividenden.

Wie vooral vaak dividend wil ontvangen zal zich tot de Verenigde Staten moeten richten, waar de meeste bedrijven met een beursnotering vier keer per jaar een dividend uitkeren aan beleggers. In de Verenigde Staten zijn er zelfs bedrijven die maandelijks dividend betalen.


Gerelateerde berichtenGratis nieuwsbrief

 

© 2023 DIVIDENDNIEUWS.BE