De beste en slechtste (dividend) aandelen België in 2021 | DIVIDENDNIEUWS BELGIË

donderdag 23 december 2021

De beste en slechtste (dividend) aandelen België in 2021D Ieteren grote stijger op beurs in Belgie
D'Ieteren is het beste aandeel in België in 2021
Carglass eigenaar D'Ieteren is met afstand het best presterende aandeel in België in 2021. Bovendien is D'Ieteren ook één van de beste dividendaandelen met notering aan Euronext Brussel.

Andere uitblinkers in 2021 zijn onder meer Floridienne, VGP en Deceuninck. Een grote daler is nieuwkomer Unifiedpost Group. We bekijken de grootste stijgers en dalers in 2021 in België en nemen ook nog kort de hoogste dividendrendementen van dit jaar mee.

Het beursjaar 2021 zit er alweer bijna op met nog slechts enkele dagen handel te gaan in Brussel. Dat biedt een mooie occasie om eens goed te kijken naar welke aandelen het nu goed en juist slecht hebben gedaan op de beursvloer in België.

We bekijken de beste aandelen en hebben dan in het bijzonder aandacht voor de dividendaandelen. In de onderstaande tabel staan de aandelen in België met de grootste koerswinsten in 2021. Verder tonen we, indien relevant, ook het dividendrendement van het bedrijf en de laatste ex-coupon datum.

grootste stijgers aandelen belgie 2021
D'Ieteren is verreweg het beste Belgische aandeel in 2021 (klik voor groter)

Het aandeel D'Ieteren stijgt in 2021 maar liefst 146,5% en is daarmee de absolute koploper in België in 2021. Wat veel beleggers niet weten is dat het bedrijf achter onder meer Carglass ook een echte dividendkampioen is met een uitkering die jaarlijks verder omhoog gaat. Het aandeel D'Ieteren bereikte dit jaar een hoogste koers ooit, maar viel de laatste tijd wel weer wat terug. D'Ieteren, naast Carglass ook bekend de schriftjes van Moleskine, verhoogde het dividend met 35 procent naar €1,35 per aandeel in 2021.

Andere dividendaandelen die het goed doen dit jaar zijn onder meer vastgoedfonds VGP, Recticel, Resilux, Brederode en Shurgard. Afin, u kunt alle stijgers, inclusief dividend (of niet) zien in het bovenstaande overzicht. Ook Shurgard, gespecialiseerd in zelfopslag, blijft het dividend elk jaar maar verder verhogen. 

SLECHTSTE BELGISCHE AANDELEN IN 2021

In negatieve zin zien we ook enkele dividendaandelen die het slecht doen in 2021. Wat opvalt is wel dat alle aandelen die heel hard wegzakken ook allemaal geen dividend uitkeren. Een dividend is vaak ook de bodem onder een beurskoers, mits dit ook een houdbaar dividend is. 

grootste dalers aandelen belgie 2021
De grootste dalers in België in 2021 betalen geen dividend (klik voor groter)

Als er geen dividend wordt betaald zal de koers in de regel vaak ook veel verder wegzakken omdat het dividendrendement geen stok achter de deur is voor potentiële investeerders.


Afin, ook hier zien we toch een paar gekende dividendaandelen uit België die het niet goed doen anno 2021, waaronder Fagron, Texaf, Umicore en Orange Belgium. De allergrootste daler in 2021 evenwel is een biotechaandeel: Bone Therapeutics. Ook nieuwkomer op de beurs UnifiedPost doet het zeer slecht met een koersdaling van 44% sinds de beursintroductie in 2021.

Als we tot slot nog een blik werpen op de dividendrendementen van alle aandelen in Brussel doen constateren we het navolgende: Veel vastgoedaandelen (GVVs) met notering in België bieden nog immer een zeer hoog dividendrendement, waaronder Wereldhave Belgium, Ascencio, Leasinvest en Retail Estates. Nog meer dividend krijgt u van telecom- en kabel bedrijf Telenet Group dat maar liefst een dividendrendement van 8,9% bruto heeft bij de huidige beurskoers van iets meer dan 31 euro.

Enkele dagen geleden keken we van dividendnieuws.be nog naar de BEL 20 aandelen met het hoogste dividendrendement, waaronder ook Ageas naast uiteraard Telenet, dat met afstand het meeste dividend betaalt van alle Belgische hoofdfondsen. 

Gerelateerde berichten 

© 2023 DIVIDENDNIEUWS.BE