De vier meest schokkende dividendverlagingen in België in 2023 | DIVIDENDNIEUWS BELGIË

maandag 22 januari 2024

De vier meest schokkende dividendverlagingen in België in 20234 schokkende dividendverlagingen in Belgie
VGP, Spadel, Bpost en Colruyt reduceerden het dividend in 2023.

In 2023 verlaagde een handvol Belgische aandelen het dividend. We bekijken de meest schokkende dividendverlagingen van vorig jaar met grote namen als Colruyt, VGP en Bpost.
Er is op dividendnieuws.be veel aandacht voor dividendverhogingen, maar toch zijn er ook veel aandelen in België die het dividend verlagen. In aanloop naar het nieuwe dividendseizoen 2024 bekijken we nog een maal de aandelen die vorig jaar juist opvielen met vaak zeer forse en soms ook onverwachte dividendverlagingen.

De redactie van dividendnieuws.be heeft veel research gedaan naar de dividendacties in 2023 en concludeert dat er ten minste 4 opvallende dividendverlagingen waren van beursgenoteerde firma's in België die bij het grote publiek bekend zijn. Het gaat om supermarktketen Colruyt, vastgoedfonds VGP, postbedrijf Bpost en (fris)drankenmaker Spadel.

MEEST OPVALLENDE DIVIDENDVERLAGINGEN BELGIË 2023
  1. VGP -59,9%
  2. Colruyt -27,3%
  3. Spadel -25%
  4. Bpost -18,4%

Van dit viertal is Bpost, dat met ruim 18% verlaagde in 2023, misschien nog wel de minst verrassende naam gezien de gemankeerde dividendhistorie. Met andere woorden is een lager dividend de gewoonste zaak van de wereld voor Bpost, dat de laatste vier beursjaren slechts 1 keer verhoogde en drie keer verlaagde of schrapte (boekjaar 2021).

Verrassender is wel de enorme dividendverlaging door VGP, het vastgoedfonds dat juist bezig was met de opbouw van een fraai trackrecord: sinds boekjaar 2019 ging het dividend elk jaar omhoog, maar in 2023 kwam er dus een abrupt einde aan een serie van vier jaar van verhogingen met een gigantische verlaging van 59,9% naar slechts €2,75 bruto per aandeel (€6,85 in 2022). In 2024 mikt VGP op een stabiel dividend. Ondanks de grote dividendreductie boekte het aandeel VGP in 2023 vreemd genoeg wel een koerswinst van 35%, wat dan wel weer volgde op een verlies van 70% op de beurs in 2022.

Dan is er nog Colruyt, dat voor het tweede jaar op rij het dividend verlaagde in 2023. Voor beleggers was de eerste verlaging in 2022 nog een grote schok, omdat daarmee een einde kwam aan tientallen jaren op rij van stabiele tot groeiende dividenden. Blijkbaar was de verlaging nog niet groot genoeg geweest, want in 2023 volgde een tweede verlaging, die met 27,3% nog groter was dan de eerste van ruim 25%. Wel werd in december 2023 nog een speciaal dividend van €1,00 bruto uitgekeerd door Colruyt in verband met de verkochte energie activiteiten.  Desalniettemin is het sterke dividend track record wel helemaal weg. Bizar is ook dat Colruyt in 2023 één van de allerbeste Belgische aandelen was op de beurs met een koerswinst van liefst 91,5%.

Tot slot pakken we ook nog Spadel mee, het weinig liquide familiebedrijf achter de bekende blauwe en rode mineraalwaters en bijbehoorde Spa frisdranken, die we in menigeen restaurant en winkel in België en Nederland terugzien. De Nederlander bestelt in een restaurant zelfs een 'Spa blauw' voor een willekeurig mineraalwater, wat nog maar eens de sterke merknaam van het Belgische bedrijf aangeeft. Hoe dan ook, we dwalen af, want het gaat hier om de toch forse dividendverlaging van 25% die Spadel in 2023 bekend maakte. Daarmee werd er voor het eerst in 11 jaar tijd een lager dividend betaald door Spadel, dat qua dividendgroei de laatste 30 jaar nog wel altijd goed is voor een gemiddelde jaarlijkse verhoging van ruim 6%, zelfs inclusief de reductie van 2023. Spadel is echter geen goede belegging de laatste jaren, want de beurskoers daalt nu al vijf jaar op rij.


Gerelateerde berichtenGratis nieuwsbrief

 

© 2023 DIVIDENDNIEUWS.BE