De beste Belgische dividendaandelen van 2023 | Colruyt +102% | DIVIDENDNIEUWS BELGIË

dinsdag 2 januari 2024

De beste Belgische dividendaandelen van 2023 | Colruyt +102%Beste dividendaandelen Belgie in 2023

In het bizarre beursjaar 2023 waren er uiteindelijk een paar heel grote stijgers, met Colruyt Group als beste dividendaandeel. Bekijk de complete lijst van beste dividendaandelen in België, inclusief het dividendrendement. Worden dit ook de dividendtoppers voor 2024?

Het afgelopen beursjaar werd gekenmerkt door grote koersbewegingen met uiteindelijk een sterk slotakkoord met in een paar maanden tijd forse koerswinsten om het jaar 2023 toch goed uit te sluiten. Wij kijken naar de beste dividendaandelen in België, net als vorig jaar, toen twee olie gerelateerde fondsen, Euronav en Exmar, de grootste winnaars waren.

In 2023 is het weer helemaal anders en zien we toch wel verrassende namen als grote winnaar, vaak na juist een flinke koersdaling (en soms ook een lager dividend) in 2022. De grote stijger in 2023 was supermarktbedrijf Colruyt Group, jawel, het aandeel dat heel hard daalde en een paar jaar op rij het dividend had verlaagd. Sterker nog, ook in 2023 verlaagde Colruyt wederom het dividend, maar voor beleggers maakte dat helemaal niets uit want het Belgische familiebedrijf verdubbelde ruimschoots in koers. Bovendien werd er eind vorig jaar nog een extra dividend betaald.

Beste dividendaandelen Belgie in 2023
Colruyt boekt een totaalrendement van 101,6% in 2023
(klikken voor grotere versie tabel)

Andere grote stijgers die een dividend betalen zijn Titan Cement (dat €0,60 dividend uitbetaalde in 2023), opnieuw Exmar (dat van de beurs wordt gehaald), EVS Broadcast, VGP, Montea, Bekaert en Lotus Bakeries. De bovenstaande tabel toont op basis van de slotstanden van 29 december 2023 de best presterende dividendaandelen in België, inclusief het jaarlijkse dividend (2023) en het dividendrendement dat gebaseerd is op de laatste uitkering. Let er dan ook wel op dat dit dividendrendement een momentopname is en dat een dividendverlaging in 2024 een heel ander percentage oplevert. Het dividendrendement van Exmar oogt extreem hoog, maar het gaat hier om een (eenmalig) zeer hoge uitkering van €5,40 bruto in 2023.


Overigens was er één dividendaandeel dat nog beter deed dan Colruyt. We hebben het hier over Cenergy Holdings, dat in 2023 voor het eerst startte met het uitkeren van dividend. Vanwege deze zeer korte dividendhistorie en het minimale dividendje van €0,035 per aandeel in 2023 hebben we het aandeel Cenergy Holdings weggelaten uit onze lijst, maar met een koerswinst van 139,3% is de Belgische holding, die investeert in bedrijven in de industriesector, de echte grootste stijger. Uiteraard volgen wij Cenergy op de voet en zullen we verslag doen van het volgende dividend in 2024.  

Gerelateerde berichten 

© 2023 DIVIDENDNIEUWS.BE