Cenergy Holdings betaalt voor eerst in geschiedenis dividend in 2023 | DIVIDENDNIEUWS BELGIË

woensdag 22 maart 2023

Cenergy Holdings betaalt voor eerst in geschiedenis dividend in 2023aandeel Cenergy dividend 2022/2023
Het in Brussel beursgenoteerde 'Griekse' Cenergy Holdings zal in 2023 voor het eerst een dividend betalen aan aandeelhouders.

Cenergy, dat eveneens een notering in Athene heeft met grootaandeelhouders uit Griekenland, is een holdingmaatschappij die investeert in industriële bedrijven.

Cenergy, dat investeringen heeft in Hellenic Cables en Corinth Pipeworks, kwam op 8 maart 2023 met resultaten over 2022. De (geconsolideerde) omzet steeg met 35% naar 1,43 miljard euro en de geconsolideerde winst voor belastingen verdubbelde ruimschoots tot 70 miljoen euro (30,5 miljoen in 2021). Het sinds december 2016 in Brussel genoteerde Cenergy wil voor het eerst ook een dividend uitkeren.

In het engelstalige persbericht lezen we over het dividend: "More specifically, operational profitability (adjusted EBITDA) reached EUR 136.8 million, 31% higher than 2021, while profit after tax reached EUR 60 million, allowing the Company’s management to propose to the Ordinary General Shareholders’ meeting the approval of a dividend distribution for the first time of its history."

Een voorgesteld dividend van €0,05 bruto per aandeel geeft op een beurskoers van €3,87 voor het aandeel Cenergy een dividendrendement van 1,3% bruto. De ex-coupon datum is 19 juni 2023 en het netto dividend van €0,035 per aandeel zal in cash worden betaald aan aandeelhouders op 21 juni 2023.

agenda 2023 Cenergy Holdings
De engelstalige agenda voor 2023 van Cenergy Holdings
(klik voor grotere versie)

Het aandeel Cenergy stijgt in 2023 ruim 28% wat een beurswaarde van €738 miljoen oplevert. Volgens onze informatie wordt het bedrijf nog nauwelijks gevolgd door analisten in België. Interessant is verder dat er één hele grote aandeelhouder in het bedrijf is: Viohalco Helenic Copper and Aliumium. Dit Grieks/Belgische bedrijf heeft een beursnotering in Athene en tevens in Brussel en kent als grootaandeelhouders de gebroeders Stassinopoulos en het eveneens Griekse KIKPE Foundation. Als met al zijn zowel Cenergy als Viohalco dus meer Griekse investeringen dan Belgische.

Een Belgisch bedrijf dat qua activiteiten deels in de buurt komt van Cenergy is natuurlijk Bekaert, de producent van staaldraad. Ook het Nederlandse TKH (voorheen Twentsche Kabel Holding) is een aandeel dat op onze radar springt als we naar Cenergy kijken.

Cenergy Holdings is een Belgische holdingmaatschappij die zowel op Euronext Brussel als op de beurs van Athene genoteerd staat. De portefeuille van Cenergy Holdings bestaat uit Hellenic Cables en Corinth Pipeworks. Hellenic Cables is één van de grootste kabelproducenten van Europa en Corinth Pipeworks is actief in staal buizenbouw voor de olie- en gassector en als producent van stalen buisprofielen voor de bouwsector.


Gerelateerde berichten 

© 2023 DIVIDENDNIEUWS.BE