Aandeel Aedifica krijgt koopadvies van KBC na claimemissie | DIVIDENDNIEUWS BELGIË

woensdag 5 juli 2023

Aandeel Aedifica krijgt koopadvies van KBC na claimemissieHet aandeel Aedifica, de Belgische zorgvastgoedspeler die de laatste weken onder grote druk stond door een claimemissie en hard dalende beurskoers, blijft volgens de analisten van KBC koopwaardig. 

Op woensdag 5 juli hervat KBC het volgen van Aedifica met een 'buy' advies en een koersdoel van €70.

Er was de laatste weken en dagen veel te doen omtrent Aedifica, met beleggers die geconfronteerd werden met grote koersverliezen en vragen en twijfels over de claimemissie van het Belgische zorgvastgoedbedrijf dat al verschillende keren uitvoerig is besproken op www.dividendnieuws.be, vooral ook vanwege de communicatie over het dividend. Voor boekjaar 2022 werd €3,70 bruto dividend betaald door Aedifica, dat in mei nog liet weten voor 2023 te mikken op €3,80 bruto dividend per aandeel.

De beurskoers van Aedifica zakte ver weg de afgelopen weken met een dieptepunt van slechts €52 per aandeel eind vorige maand, wat precies gelijk is aan de koers van de claimemissie. Bij de huidige beurskoers van €62 staat er nog altijd een verlies van 16,2% op het bord in 2023. Het geschatte dividendrendement, alhoewel lastig voorspelbaar bij Aedifica, is 5,9% bruto, maar dat geeft geen enkele garantie voor de komende jaren natuurlijk.

Welnu, de analisten van KBC komen vandaag met een rapport over het gevallen vastgoedfonds Aedifica, waarin het aandeel opnieuw wordt gevolgd met een koopadvies en een koersdoel van €70. Een snelle rekensom leert ons wel dat dit slechts 8 euro boven de huidige beurskoers ligt, ofwel het opwaarts potentieel is beperkt op basis van het koersdoel van KBC, dat positief is over de opbrengst van de claimemissie die Aedifica lucht geeft op de korte termijn met het oog op de schuldpositie.

Wel zorgt de emissie voor een aanzienlijke verwatering voor aandeelhouders Aedifica, wat natuurlijk logisch is aangezien er meer aandelen uitstaan en de winst dus over meer aandeelhouders verdeeld zal moeten worden na de claimemissie, die in theorie precies het omgekeerde is van een aandeleninkoopprogramma. De analisten van KBC berekenen dat de voor de vastgoedsector gebruikelijke EPRA-winst per aandeel in 2023 door de verwatering zal uitkomen op €4,77 per aandeel, tegen €5,01 voor de claimemissie. Voor 2024 voorziet KBC nu een EPRA winst van €4,53 voor Aedifica tegen eerder nog €5,14. 

Ook andere analisten verlaagden recent hun taxaties voor Aedifica, waaronder Berenberg en Citigroup. Berenberg is nog relatief mild met een koersdoelverlaging van €95 naar €87, maar Citigroup haalt echt de bezem door de kast met een verlaging van €156,12 naar €66,40 voor het aandeel Aedifica, wat nog maar eens aangeeft hoe een impact de claimemissie heeft gehad op het oordeel van de professionals.

Aedifica maakte op 30 juni de resultaten van de overtekende emissie bekend. Sindsdien herstelde de beurskoers gelijk al snel, maar nog altijd is het aandeel ver verwijderd van de hoogste jaarkoers van ruim 100 euro die vorig jaar zomer werd bereikt. Aedifica ging op 22 juni nog ex-coupon voor een interim dividend van €1,8715 bruto per aandeel. In mei 2024 volgt dan nog een slotuitkering.

Volgens onze informatie zijn er momenteel 12 analisten die het aandeel Aedifica volgen waarvan er nog altijd 9 ´kopen´ adviseren (buy of strong buy) samen met twee 'houden' (hold) recommendaties en slechts één verkoopadvies ('sell').

Aedifica is een openbare gereglementeerde vastgoedvennootschap naar Belgisch recht die zich specialiseert in Europees zorgvastgoed, in het bijzonder vastgoed voor ouderenzorg. Aedifica heeft een  portefeuille van sites opgebouwd in België, Duitsland, Nederland, het Verenigd Koninkrijk, Finland, Zweden, Ierland en Spanje.


Gerelateerde berichtenGratis nieuwsbrief

 

© 2023 DIVIDENDNIEUWS.BE