Dividendrendement aandelen België verder omhoog in 2022 | DIVIDENDNIEUWS BELGIË

maandag 24 januari 2022

Dividendrendement aandelen België verder omhoog in 2022hoog dividend aandelen belgie
De slechte start op de beurs in 2022 zorgt ervoor dat het dividendrendement van veel aandelen met notering aan Euronext Brussel flink is gestegen.

De BEL-20 Index daalt dit jaar na een paar weken al ruim 5% en het gemiddelde dividendrendement stijgt hierdoor naar 2,4%.

Het nieuwe beursjaar is zeer slecht begonnen voor veel aandelen, ook in België waar de toonaangevende BEL-20 nu 5,2% verliest in 2022. Dat is evenwel nog altijd een stuk beter dan veel andere beursindexen. Vooral de Amerikaanse beurzen presteren slecht met ruim 10% daling voor de Nasdaq en small-en midcaps index Russell 2000. Ook de S&P500 daalt 7,7% in 2022.

De BEL-20 daalt in 2022 zoals aangegeven ruim 5% en dat zorgt voor een hoger dividendrendement dan aan het begin van dit jaar. Binnen de index zien we al best een aantal grote stijgers en dalers dit jaar. Verreweg de grootste verliezer is argenx met -24%. Dit bedrijf betaalt overigens geen dividend. Van de dividendaandelen is Sofina met -18,6% met afstand het slechtst het beursjaar 2022 begonnen. Ook beurslievelingen als Melexis, UCB en WDP dalen ruim 10%. Dit zijn aandelen die doorgaans een stabiel of hoger dividend per jaar uitkeren.

LEES OOK: Belgische aandelen met de hoogste dividenden in 2022

De grootste stijger in Brussel in 2022 is Anheuser-Busch Inbev, dat 8,6% stijgt. Het bieraandeel lift mee op het goede sentiment voor meer defensieve (dividend)aandelen dit jaar. Toch is AB-Inbev niet het beste aandeel in België, want onder meer Candela Invest (dat op 26 januari ex-coupon noteert), Nyrstar, Balta Group, Aperam, Floridienne en Jensen Group doen het nog een stuk beter. Zo stijgt Candela Invest in 2022 nu al 37,6% en is Nyrstar goed voor een koerswinst van 36,7%.

DE HOOGSTE DIVIDENDRENDEMENTEN IN BELGIË

Indien we een blik werpen op de hoogste dividenden van alle aandelen met notering aan Euronext Brussel zien we weinig verrassingen. Vooral de vastgoedsector domineert de Belgische beurs wat betreft hoge dividenden. We zetten de grotere bedrijven op een rijtje die een stabiel tot groeiend dividend uitkeren op basis van de laatste jaren.

Bekijk hieronder de top-5 van hoogste dividendrendementen per 24 januari 2022.

  1. Telenet Group Holding 8,1%
  2. Wereldhave Belgium 7,9%
  3. QRF Comm 7,8%
  4. Ascencio 6,9%
  5. Vastned Belgium 6,9%

Andere aandelen die momenteel een zeer hoog dividend van ten minste 5% bruto betalen zijn onder meer Exmar, Retail Estates, Van de Velde, Intervest Offices, Roularta Media Group, Befimmo en KBC Ancora.

Wat opvallend is dat veel van de aandelen met een hoog dividendrendement het relatief zeer goed doen op de beurs in 2022. Dat is in lijn met de wereldwijde ontwikkeling dat beleggers meer defensief aandelen kopen van bedrijven met lagere waarderingen en een hoog dividend.

Telenet Group Holding stijgt in 2022 dan ook 6,2% en is nog steeds goed voor meer dan 8% dividendrendement. Het Belgische telecom- en kabelbedrijf noteerde in december voor de laatste maal ex-coupon voor een tussentijds dividend van €1,375 bruto per aandeel. In mei zullen aandeelhouders Telenet normaal gesproken een slotdividend van eveneens €1,375 bruto ontvangen van Telenet, dat de in 2021 ook €1,375 betaalde. Zodra dividendnieuws.be meer informatie beschikbaar heeft over de nieuwe dividenden voor 2022 maken wij daar uiteraard melding van op deze website.

Onlangs schreven wij reeds een artikel over de aandelen in België met de hoogste dividendrendementen per 6 januari 2022. Hier leest u de tien aandelen met het hoogste dividend genoteerd aan Euronext Brussels.


Gerelateerde berichten 

© 2023 DIVIDENDNIEUWS.BE