Hoog dividend aandelen | Barclays kiest Bpost voor PostNL | DIVIDENDNIEUWS BELGIË

woensdag 15 december 2021

Hoog dividend aandelen | Barclays kiest Bpost voor PostNLAandelen PostNL en Bpost
Wie belegt de hoog dividend aandelen Bpost (België) en PostNL (Nederland) ziet vandaag flinke koersbewegingen na een advieswijziging door de analisten van Barclays.

Het advies voor Bpost gaat omhoog, terwijl het Nederlandse PostNL juist een lagere aanbeveling krijgt van de Britse bank.
Twee aandelen die vaak samen worden genoemd, mede vanwege het hoge dividend, zijn het aan Euronext Amsterdam genoteerde PostNL en het in België genoteerde Bpost. Beide aandelen betalen een hoog dividend en beide aandelen hebben zo hun problemen gehad de laatste jaren, met ook een neerwaartse adjustering van het dividend.


Welnu, de analisten van Barclays komen vandaag met een rapport over de postsector en in het specifiek PostNL en Bpost, waarvoor het stuivertje wisselen is. De recommendatie voor het Belgische Bpost gaat namelijk van 'equal weight' (houden) naar 'overweight' (kopen), terwijl de omgekeerde weg wordt bewandeld door de analisten van Barclays voor het Nederlandse PostNL, dat juist van 'overweight' terug gaat naar 'equal weight'.

De beurskoersen van beide aandelen reageren vandaag op het advies van Barclays, want Bpost staat op een winst van 5,4%, terwijl het aandeel PostNL in Amsterdam zo'n 3% daalt. Volgens de analisten zijn de groei vooruitzichten voor Bpost op de middellange termijn aantrekkelijk dankzij een drietal factoren: een structurele groei van de pakjesmarkt in België, groei voor de internationale logistieke e-commerce activiteiten en de creatie van een nieuwe mail en pakjes unit in België. 

Het jaar 2022 kan daarbij volgens Barclays een zogenaamd 'turning point' zijn, ofwel een omslagpunt in positieve zin. Voor het Nederlandse PostNL zien de analisten meer uitdagingen op de korte termijn, waaronder de onmogelijkheid om de tarieven voor postverzending te verhogen in 2022.

HOOG DIVIDEND POSTAANDELEN NEDERLAND EN BELGIE

PostNL staat bekend om het hoge dividend en ook Bpost betaalde jarenlang een hoog dividend. Echter betaalde Bpost zowel in 2020 als 2021 geen dividend. Wel liet Bpost kort geleden nog weten in 2022 weer een dividend aan zijn aandeelhouders te willen uitkeren. In mei volgend jaar ontvangen investeerders 30% tot 50% van de nettowinst als dividend. Daarmee keert Bpost minder dividend uit dan eerder en komt het dividendrendement ook niet meer zo hoog te liggen als tot de periode 2019.

Het aandeel Bpost daalt in 2021 vooralsnog zo'n 13%. Het Nederlandse PostNL doet het dan veel beter dit jaar met ruim 26% koerswinst. Bovendien betaalt PostNL wel een dividend in 2021, nadat het dividend in 2020 werd gestaakt.

PostNL betaalde in 2021 twee maal een dividend van in totaal €0,38 per aandeel (een tussentijds dividend van €0,10 bruto en een finaal dividend van €0,28 per aandeel). Normaal gesproken zal PostNL in mei 2022 wederom een slotdividend uitkeren aan aandeelhouders. Het dividendrendement van het aandeel PostNL is nu 6,6% bruto. Door de adviesverlaging van Barclays levert PostNL in Amsterdam vandaag ruim 3% in op €3,53 per aandeel. PostNL betaalt een hoog maar wisselvallig dividend.

Opvallend is overigens het verschil in visie tussen de verschillende analisten want op 13 december, afgelopen maandag, verlaagde Berenberg juist het advies voor Bpost. Berenberg adviseert nu 'hold' in plaats van 'buy' voor het aandeel Bpost met een koersdoel van €9 per aandeel (was voorheen €11,85).

Gerelateerde berichten 

© 2023 DIVIDENDNIEUWS.BE