Aandeel VGP heeft potentieel maar is duur aldus RBC | DIVIDENDNIEUWS BELGIË

woensdag 16 december 2020

Aandeel VGP heeft potentieel maar is duur aldus RBCDe analisten van RBC Capital Markets zijn gestart met het volgen van het Belgische logistiek vastgoedaandeel VGP.

Het oordeel is dat het aandeel van het vastgoedbedrijf nog veel groeipotentie heeft maar ook wordt gekenmerkt door een hoge waardering.
VGP is zowel qua beurskoers als dividend een absolute uitblinker op Euronext Brussels, mede vanwege de grote groei van logistiek vastgoed als gevolg van online bestellingen en bezorging van pakketjes door het hele land, wat ook voor meer opslag op strategisch goed gelegen locaties vraagt.

VGP verzorgt deze logistieke vastgoedlocaties met naast België ook in Nederland grote percelen van panden en gebouwen die gehuurd worden door bedrijven voor opslag, productie etc van hun goederen en diensten.

De analisten van broker RBC (gelieerd aan de Canadese Royal Bank of Canada) starten vandaag met een eerste advies voor VGP, dat als recommendatie 'sector perform' ofwel het equivalent van 'houden' krijgt. Het koersdoel voor het Belgische vastgoedaandeel is €130 en ligt daarmee iets meer dan 10 euro boven de slotprijs van gisteren op Euronext Brussels.

Volgens RBC is VGP één van de aandelen die het best gepositioneerd is om te profiteren van positieve trend op lange termijn voor de logistieke vastgoedsector in Europa. Naast groei van e-commerce in Europa kan VGP ook profiteren van de activiteiten in het oosten van Europa en de lage bezettingsgraad.

Positief aan het aandeel VGP is voorts dat de balans zeer sterk is, aldus RBC, dat desondanks toch voorzichtig is gezien de bovengemiddelde hoge waardering ten opzichte van sectorgenoten waarbij de analisten kijken naar de premie van VGP op basis van de net asset value per aandeel.

Het aandeel VGP doet het in 2020 uitstekend op de beurs in België met een koerstwinst van 36,5%. De huidige marktwaarde is zodoende €2,5 miljard. Het dividendrendement is nu 2,4%.

VGP NV betaalde dit jaar een dividend van €3,25 per aandeel voor boekjaar 2019, ofwel € 60 miljoen, een stijging van 47,7% ten opzichte van 2018. De ex-coupon datum voor het dividend van VGP van €3,25 bruto was 15 mei 2020. De betaalbaarstelling volgde op 19 mei 2020.

VGP ging in 2007 naar de beurs en beloonde aandeelhouders de laatste jaren steeds met een hoger dividend, overigens net als sectorgenoot WDP. Vorig jaar verhoogde VGP het dividend nog van €1,90 bruto naar €2,20 bruto. Dit jaar volgt dus een nog grotere dividendverhoging van bijna 48%.

VGP N.V. is een toonaangevende pan-Europese ontwikkelaar, manager en eigenaar van kwalitatief
hoogstaand logistiek en semi-industrieel vastgoed. VGP werkt volgens een volledig geïntegreerd
businessmodel met capaciteiten en uitgebreide ervaring in de hele waardeketen. De Groep heeft een
grondbank (in eigendom of vastgelegd) van 6,21 miljoen m². De strategische focus ligt op de
ontwikkeling van logistieke en semi-industriële businessparken. VGP, opgericht in 1998 als een
familiebedrijf in Tsjechië, heeft vandaag ongeveer 220 medewerkers in dienst en is actief in 12
Europese landen zowel voor eigen rekening als voor rekening van VGP European Logistics en VGP
European Logistics 2, beide joint ventures met Allianz Real Estate. Per december 2019 bedroeg de
Bruto Vermogenswaarde van VGP, inclusief de joint ventures tegen 100%, € 2,77 miljard en het bedrijf had een Netto Vermogenswaarde (EPRA NAV) van € 741 miljoen. VGP staat genoteerd op Euronext Brussel en op de beurs van Praag (ISIN: BE0003878957). 

Gerelateerde berichten 

© 2023 DIVIDENDNIEUWS.BE