Dividend groeit hard bij deze aandelen uit België | DIVIDENDNIEUWS BELGIË

donderdag 22 oktober 2020

Dividend groeit hard bij deze aandelen uit BelgiëDividend aandelen BEL 20 verhogingen
We kijken naar de Belgische dividend aandelen die hun dividend de afgelopen jaren het meest verhoogden.

Binnen de BEL-20 index zijn het onder meer Barco, Aedifica, WDP en Ageas die goed scoren wat betreft dividendgroei.

De grootste dividendverhoging in 2020 werd aangekondigd door Ageas en Lotus Bakeries verhoogde het dividend de laatste vijf jaar het meest van alle aandelen in België.

Als we de gemiddelde dividendgroei van alle BEL-20 aandelen over de laatste vijf jaar nader bekijken constateren we dat Barco, het aandeel dat in 2020 keihard onderuit gaat vanwege COVID-19, nog altijd de lijst aanvoert met een gemiddelde dividendgroei van 10,6% over de laatste vijf jaar.

Barco, dat dit jaar wel een hoger dividend uitkeerde, maar sindsdien ver wegzakte op de beurs in Brussel, zal volgend jaar mogelijk noodgedwongen het dividend moeten verlagen of schrappen gezien de huidige gang van zaken en de flinke omzetdaling van het Belgische technologiebedrijf, die deze week opnieuw een enorme dreun kreeg na teleurstellende resultaten over het derde kwartaal. Het zal dan ook lastig worden voor Barco om de koppositie binnen de BEL-20 wat betreft dividendgroei te behouden. Volgend jaar weten we natuurlijk veel meer, voor nu is het afwachten wat het bedrijf met het dividend gaat doen in 2021. 

TOP-5 DIVIDENDGROEI AANDELEN BEL-20 (5 JAAR GEMIDDELDE)

  1. Barco +10,6%
  2. Aedifica +10,2%
  3. WDP +8,8%
  4. Ageas +7,6%
  5. Colruyt +6,2%

Na Barco zien we ook een sterk groeiend dividend in de laatste vijf jaar voor zorgvastgoedaandeel Aedifica, dat gemiddeld met 10,2% per jaar verhoogde. Ook WDP, Ageas en supermarktketen Colruyt doen het goed met een relatief hoge dividendgroei per jaar sinds 2016. Ook Sofina, Solvay, UCB en GBL behalen een positieve jaarlijkse dividendgroei over de laatste vijf jaar. Voor Barco betekent het concreet dat het dividend de laatste vijf jaar met in totaal 65% is verhoogd van 23 cent naar 38 cent, verrekend voor de aandelensplitsing die dit jaar werd doorgevoerd.

HET KAN NOG BETER: LOTUS BAKERIES

Toch zijn er ook aandelen in België, niet opgenomen in de BEL-20, die het dividend nog meer verhoogden de laatste vijf jaar. Koploper volgens onze berekeningen is Lotus Bakeries, dat het dividend de afgelopen vijf jaar met in totaal 158% verhoogde, goed voor een gemiddelde jaarlijkse verhoging van maar liefst 25,5%. Dit jaar betaalde het koekjesbedrijf een dividend van 32 euro bruto.

Een aantal andere aandelen die het goed deden vielen dit jaar af in verband met COVID-19, waaronder Jensen Group, Melexis en Sioen Industries.

Aandelen die juist heel slecht scoren qua dividendgroei de laatste jaren zijn onder meer Anheuser-Busch Inbev, Umicore en KBC, die allemaal het dividend verlaagden of schrapten de laatste jaren.

Biergigant AB-Inbev, die in 2020 nog een 50% lager slotdividend uitkeerde, betaalt omgerekend bijna 57% minder dividend uit dan vijf jaar geleden en ook Ontex, Umicore, Van de Velde en Bpost behoren tot de Belgische aandelen die het dividend de afgelopen jaren flink verlaagden, al dan niet in verband met COVID-19 dit jaar.

De grootste dividendverhoging dit jaar werd wonderwel doorgevoerd door verzekeraar Ageas, dat dankzij de late uitkering van het volledige dividend dat eerder werd voorgesteld in totaal 20,5% meer zal betalen dan in 2019. Ageas gaat op 3 november ex-coupon voor €2,38 aan dividend. Een goede tweede is Texaf, dat het dividend in 2020 met ruim 19% verhoogt.

In Nederland is semiconductoraandeel ASML een aandeel dat het dividend de laatste jaren enorm veel v erhoogde. Anders dan de Belgische sectorgenoot Melexis schrapte of verlaagde ASML het dividend de laatste jaren nooit. Recent nog werd een nieuwe verhoging van 14% voor het interim dividend aangekondigd door het succesvolle bedrijf.


Gerelateerde berichtenGratis nieuwsbrief

 

© 2023 DIVIDENDNIEUWS.BE