Aandelen België met een hoog dividend van ten minste 5% | DIVIDENDNIEUWS BELGIË

maandag 8 oktober 2018

Aandelen België met een hoog dividend van ten minste 5%aandelen Belgie met een dividend van ten minste 5 procent
Aan de beurs in Brussel staan veel aandelen genoteerd met een dividendrendement van minimaal 5%.

Met name vastgoedaandelen en financiële instellingen betalen veel dividend in België.

Als meetdatum nemen we de slotkoersen van maandag 8 oktober 2018; Indien we de Belgische beurs rangschikken op hoogte van dividendrendement tellen we momenteel ruim 20 aandelen met een geschat dividendrendement van ten minste 5 procent.

Wel betreft het veelal een dividendrendement dat gebaseerd is op het dividend dat dit jaar is uitgekeerd. Aangezien veel Belgische beursgenoteerde ondernemingen één keer per jaar ex-coupon noteren is het vaak afwachten hoeveel dividend er een jaar later wordt betaald. Daarom is een dividendrendement ook nooit zeker.

HOOG DIVIDEND IS GEEN GARANTIE
De getoonde rendementen hieronder zijn dan ook nadrukkelijk geschatte dividendrendementen; immers kan de onderneming het dividend volgend jaar verlagen waardoor het rendement ook een stuk lager zal uitvallen, er vanuit gaande dat de beurskoers gelijk blijft. In de praktijk is het echter zo dat een lagere dividenduitkering vaak samen gaat met een dalende koers van het desbetreffende aandeel.


Weggelaten zijn aandelen als D’Ieteren, die dit jaar een extra dividenduitkering deden. Zo prijkt D’Ieteren bovenaan veel dividendlijstjes met een dividendrendement van liefst 10%. Echter is dat gebaseerd op het in 2018 eenmalig uitgekeerde extra dividend van €2,85 per aandeel. Zonder deze uitkering ligt het huidige dividendrendement van D’Ieteren veel lager op 2,6% bruto, uitgaande van een reguliere uitkering van €0,95 in 2018.

Afin, dat gezegd hebbende maken we hieronder de actuele ranking van meest bekende en liquide Belgische ondernemingen met een beursnotering in Brussel die een relatief hoog dividendrendement bieden op basis van de dit jaar uitgekeerde coupon.

AANDELEN BELGIË MET HOOG DIVIDENDRENDEMENT
1. Bpost         10,0%
2. Proximus                 7,1%
3. Befimmo                 7,1%
4. Ascencio                 6,9%
5. Intervest O&W 6,3%
6. EVS Broadcast 6,0%
7. KBC Ancora         5,8%
8. Wereldhave Belgium 5,8%
9. Leasinvest Real Estate 5,7%
10. Vastned Retail Belgium 5,5%
11. GIMV         5,4%
12. Cofinimmo         5,2%
13. Bekaert         5,1%
14. Home Invest Belgium 5,1%
15. Retail Estates         5,0%
16. A-B Inbev         4,8%
17. Ageas         4,6%
18. KBC Groep         4,5%
19. Van de Velde         4,3%
20. Atenor         4,2%

Duidelijk is dat de bovenstaande 20 aandelen gekenmerkt worden door een sterke vertegenwoordiging van de sectoren vastgoed en financials. Ook gevallen beurslievelingen zoals Van de Velde en Bekaert staan in het lijstje met hoge dividendrendement nadat de beurskoers van deze aandelen hard is gedaald. De vraag is hier of het dividend wel gehandhaafd zal worden komend jaar. Bekaert, dat bijna 40% verliest in 2018 op de beurs, verlaagde in het verleden ook al eens fors het dividend.BPOST HOOGSTE DIVIDEND BELGIË
Ook Bpost is een twijfelgeval waarbij het hoge dividendrendement van liefst 10% vooral het gevolg is van de enorme koersdaling (-47,3%) op de beurs dit jaar. Hetzelfde geldt voor EVS Broadcast, dat ruim 40% inlevert en daardoor nu een hoog geschat dividend van liefst 6% biedt. Of u dat dividend volgend jaar ook nog krijgt is nog maar de vraag natuurlijk.

In de praktijk zien we dan ook vooral de aandelen met een relatief laag dividendrendement die het goed doen en die ook een houdbaar dividend uitkeren. Een goed voorbeeld hiervan is Lotus Bakeries dat slechts 0,8% dividendrendement biedt maar zijn uitkering wel al jarenlang stapsgewijs verhoogd. Op de beurs deed het aandeel (dit jaar +18%) het uitstekend, waardoor het dividendrendement laag blijft. Precies het tegenovergestelde dus van bijvoorbeeld Bpost en EVS Broadcast.

Sommige aandelen moeten in 2018 nog ex-coupon noteren. Het gaat hier vooral om de halfjaarlijkse betalers. Bekijk het actuele overzicht hier op de site.


Gerelateerde berichten 

© 2023 DIVIDENDNIEUWS.BE