Grote koersdaling voor dividendaandeel Bpost na adviesverlaging | DIVIDENDNIEUWS BELGIË

dinsdag 9 januari 2024

Grote koersdaling voor dividendaandeel Bpost na adviesverlagingAnalisten Jefferies negatief over Bpost
Jefferies denkt dat het aandeel Bpost te duur is.

Het aandeel Bpost klapt op dinsdag 9 januari met zo'n 12% omlaag op een adviesverlaging door de analisten van Jefferies, die in plaats van 'hold' nu 'underperform' adviseren. Het koersdoel voor het Belgische postbedrijf, voorheen geliefd vanwege het hoge dividend, gaat met een kwart omlaag naar €3,80 per aandeel.

Beleggers in Bpost hebben vandaag een slechte dag want het aandeel zakt met 11,8% naar beneden op een koers van €4,17. Boosdoener is een lager advies door de analisten van Jefferies, die zich zorgen maken om de aflopende concessie van de overheid voor persverdeling. Als concurrenten deze concessie overnemen van Bpost na de overgangsperiode zal Bpost volgens Jefferies een groot deel van het postvolume verliezen. Eerder verloor Bpost al de aanbesteding voor het contract van de distributie voor dagbladen voor L'Echo en De Tijd. 

Jefferies rekent de (mogelijke) contractverliezen door en voorziet een te hoge waardering op basis van het beoogde EBIT-resultaat voor 2024, wat een lager koersdoel- en advies oplevert. Het koersdoel voor Bpost gaat van €5,00 naar €3,80 per aandeel. Als slag om de arm zeggen de analisten wel dat veel afhangt (voor het jaar 2024) van eventuele nieuwe overeenkomsten die Bpost kan aangaan en hoeveel volume daarmee behouden kan worden.

LEES OOK: Bpost verlaagt dividend in 2023 met 18,4% naar €0,40 per aandeel

Hoe dan ook, vandaag krijgt Bpost rake klappen op de beurs in Brussels, wat gelijk ook één van de slechtste jaarstarts oplevert voor het Belgische postbedrijf. Overigens is Jefferies niet alleen met het negatieve 'underperform' advies, wat eigenlijk neerkomt op verkopen. Van de 10 analisten die volgens onze informatie momenteel Bpost volgen heeft verreweg het grootste deel een 'houden' advies en is er slechts één 'kopen' recommendatie. In september 2023 verhoogde KBC het advies voor Bpost juist naar 'kopen'. In 2024 staat het aandeel Bpost nu op 10% verlies en is het dividendrendement op papier zeer hoog met nu 8,5%.

Bpost betaalde in 2023 een dividend van €0,40 bruto per aandeel, wat het bovenstaande dividendrendement oplevert. Wel was dat het laagste dividend per jaar sinds Bpost over boekjaar 2015 begon met een dividend van toen €1,15 bruto. Ook werd over 2021, tijdens de corona pandemie, helemaal geen dividend betaald door Bpost, dat de afgelopen vier jaar elke keer met koersverlies afsloot op de beurs. De Nederlandse sectorgenoot PostNL heeft ook een zwakke dividendhistorie.


Gerelateerde berichtenGratis nieuwsbrief

 

© 2023 DIVIDENDNIEUWS.BE