Euronav kondigt zeer hoog dividend aan voor december 2023 | DIVIDENDNIEUWS BELGIË

dinsdag 5 december 2023

Euronav kondigt zeer hoog dividend aan voor december 2023Euronav logo 2023

Aandeelhouders Euronav ontvangen in december opnieuw een zeer hoog dividend van ditmaal $0,57 bruto. Dit kwartaaldividend (over Q3) zal op 20 december 2023 betaald worden en geeft een dividendrendement van ongeveer 12%. Het dividend wordt wel afgetrokken van het overnamebod op Euronav.

De Belgische tankerrederij staat al jarenlang bekend om het kwartaaldividend, dat met wisselende uitkeringen, in de regel altijd goed is voor een zeer hoog dividendrendement. In 2023 maakt Euronav de reputatie als hoog dividend aandeel meer dan waar met opnieuw een zeer hoge kwartaaluitkering. Dat is opvallend, want onlangs nog liet Euronav weten geen dividend te betalen over Q3. 

Op 2 november werd namelijk het dividend over het derde kwartaal van 2023 aangekondigd door Euronav, dat het dividend altijd in Amerikaanse dollars bekend maakt. Op 12 december 2023 zal Euronav van ex-coupon gaan voor $0,57 bruto per aandeel in cash, waarvan na aftrek van 30% roerende voorheffing voor Belgische aandelen een netto dividend van $0,399 per aandeel overblijft. Dat dividend wordt vervolgens betaald op 20 december 2023.

Het dividend van Euronav in december wordt wel afgetrokken van het lopende overnamebod van CMB op het Belgische bedrijf. In het persbericht schrijft Euronav dat CMB door het bezit van 49% van het aandelenkapitaal van Euronav verplicht is om onder het Belgische vennootschapsrecht een verplicht overnamebod uit te brengen. Dat bod zal $18,43 per aandeel Euronav zijn, verminderd met uitkeringen aan aandeelhouders voor de afwikkelingsdatum. Concreet betekent dat dus dat het voorgestelde dividend van $0,57 in mindering gebracht zal worden op het bod. 

Bij een beurskoers van €16,56 is het geschatte dividendrendement van Euronav zeer hoog met bijna 12% bruto. Dat is gebaseerd op een dividend wat in dollars is aangekondigd en moet worden omgerekend naar euro's voor beleggers in België. Euronav smijt met dividenden in 2023; in het vorige kwartaal (ex-coupon 6 september) werd $0,80 bruto uitbetaald, voorafgegaan voor een dividend van $0,70 bruto in juni, samen met een extra uitkering van in totaal $1,10. Alsof het nog niet genoeg is was er in januari al een relatief klein dividendje van $0,03 bruto.

In totaal komt het dividend van Euronav in 2023 daarmee uit op bruto $3,20, wat gelijk ook het zeer hoge dividendrendement verklaart op de huidige koers van het aandeel. Dit jaar stijgt Euronav ruim 13% in Euronext Brussel, wat komt na enorme koerswinsten in de vorige beursjaren, waaronder 2022, toen het aandeel één van de allergrootste stijgers was.

Euronav is een onafhankelijke tankerrederij die instaat voor het zeevervoer en de opslag van ruwe olie en petroleumproducten. De maatschappelijke zetel van de Vennootschap is gevestigd te Antwerpen, België. Daarnaast heeft Euronav kantoren verspreid over Europa en Azië. Euronav noteert op Euronext Brussels en op de NYSE onder het symbool EURN met ISIN: BE0003816338. Euronav verhandelt zijn schepen op de spotmarkt alsook onder langetermijnbevrachtingsovereenkomsten. VLCC-schepen op de spotmarkt worden uitgebaat binnen de Tankers International pool, waarvan Euronav één van de grootste partners is. De vloot uitgebaat door Euronav bestaat uit V-Plus-schepen, VLCC's, Suezmax-schepen en FSO-schepen, al dan niet in de vorm van een joint venture.


Gerelateerde berichtenGratis nieuwsbrief

 

© 2023 DIVIDENDNIEUWS.BE