Advies aandeel Euronav niet langer op ´kopen´ bij analisten JPMorgan | DIVIDENDNIEUWS BELGIË

dinsdag 31 oktober 2023

Advies aandeel Euronav niet langer op ´kopen´ bij analisten JPMorganlogo aandeel Euronav

Het advies voor het aandeel Euronav gaat omlaag van ´overweight´ naar ´neutral´ bij de analisten van J.P. Morgan, die ook het koersdoel verlagen voor de Belgische tankerrederij.

De reden voor het lagere advies voor Euronav, vorig jaar één van de best presterende aandelen genoteerd aan Euronext Brussels, is dat de makelaar rekening houdt met de geplande fusiedeal van het olie-tankerbedrijf met haar (groot)aandeelhouders, waarbij een deel van de vloot aan Frontline uit Noorwegen wordt verkocht. Volgens de analisten van J.P. Morgan is aandeelhouder CMB dicht bij om Frontline's belang van 26,12% in Euronav te kopen voor $18,43 per aandeel, terwijl Frontline 24 VLCC-tankers van Euronav zal kopen voor $2,35 miljard. De deal lijkt volgens de analisten van de Amerikaanse bank zeer waarschijnlijk om door te gaan. Dat is dan ook de reden voor een lager advies én koersdoel voor het Belgische beursgenoteerde bedrijf, ook al is J.P. Morgan positief over de hele sector waarvoor een langere periode van meerdere jaren wordt voorspeld met sterke winstgevendheid, deels ook door de situatie in het Midden-Oosten, wat voor hogere tarieven voor de tankers zorgt. 

Concreet gaat het koersdoel van Euronav omlaag van $21 per aandeel naar $18,43 per aandeel, waarbij J.P. Morgan het advies dus omlaag brengt het het equivalent van 'kopen' (overweight) naar 'houden' (neutral). Overigens zijn de analisten wel positief over het aandeel van het Noorse Frontline, dat na de deal met Euronav in 2024 zo'n 40% meer zal gaan verdienen door de grotere tankervloot. 

Het aandeel Euronav staat in 2023 nog steeds op een koerswinst van 15,2% bij een beurskoers van €16,89. Dit jaar betaalde Euronav al vijf keer een dividend, als laatste in september, toen het Belgische bedrijf ex-coupon noteerde voor een €0,10 hoger kwartaaldividend van €0,80 bruto per aandeel. Het geschatte dividendrendement staat nu op liefst 8,8% bruto, wat uiteraard wel is gebaseerd op de reeds uitgekeerde dividenden en daarmee geen garantie biedt voor toekomstige dividenden (en rendementen).

Euronav is een onafhankelijke tankerrederij die instaat voor het zeevervoer en de opslag van ruwe olie en petroleumproducten. De maatschappelijke zetel van de Vennootschap is gevestigd te Antwerpen, België. Daarnaast heeft Euronav kantoren verspreid over Europa en Azië. Euronav noteert op Euronext Brussels en op de NYSE onder het symbool EURN met ISIN: BE0003816338. Euronav verhandelt zijn schepen op de spotmarkt alsook onder langetermijnbevrachtingsovereenkomsten. VLCC-schepen op de spotmarkt worden uitgebaat binnen de Tankers International pool, waarvan Euronav één van de grootste partners is. De vloot uitgebaat door Euronav bestaat uit V-Plus-schepen, VLCC's, Suezmax-schepen en FSO-schepen, al dan niet in de vorm van een joint venture.


Gerelateerde berichten 

© 2023 DIVIDENDNIEUWS.BE