Franse aandelen met een hoog dividend rendement | DIVIDENDNIEUWS BELGIË

vrijdag 13 januari 2023

Franse aandelen met een hoog dividend rendementaandelen Frankrijk met hoog dividend
We bekijken de aandelen in Frankrijk met een hoog dividendrendement en zien een combinatie van bekende en minder bekende namen die aandeelhouders veel uitkeren.

In de top-10 hoogste dividenden staat ook een enkele dividendkampioen. Verder zijn het vooral vastgoedaandelen die een hoog dividend betalen.

Normaliter bekijken we op dividendnieuws.be naar Euronext Brussel. Ditmaal maken we echter een uitstapje naar Frankrijk, mede omdat op Euronext Parijs veel meer aandelen genoteerd staan waar er ook veel een dividend betalen aan beleggers. Ditmaal bekijken we hoge dividenden. De onderstaande tabel toont onze top-10 van hoogste dividendrendementen per 13 januari 2023. We hebben niet alle aandelen meegenomen, zeker niet indien er twijfel is over de houdbaarheid van het dividend of indien er in 2022 reeds een lager dividend is aangekondigd.

TOP-10 HOOG DIVIDEND AANDELEN FRANKRIJK

  1. Sword Group (IT-dienstverlener) | dividend 25,1%
  2. Nexity | 9,0%
  3. Mercialys | 8,9%
  4. Samse | 8,6%
  5. ALD | 8,1%
  6. Credit Agricole | 8,1%
  7. Scor | 7,9%
  8. Altarea | 7,5%
  9. Klepierre | 7,4%
  10. Icade | 7,3%
Wat direct opvalt is het grote aantal vastgoedfondsen in Frankrijk die een hoog dividend betalen, vaak ook omdat de beurskoers in 2022 flink is gedaald. Dat is iets wat we in België natuurlijk ook kennen, met een zeer groot aantal GVVs. 

Bovenaan het lijstje staat het Franse IT-dienstverleningsbedrijf Sword, dat een ongekend hoog dividendrendement van 25% heeft. We leggen graag uit hoe dat percentage tot stand is gekomen. Sword betaalde in 2022 een record dividend van €10 per aandeel, wat op een koers van nu €40 een dividendrendement van inderdaad 25% geeft. De grote vraag is natuurlijk of dat dividend ook in 2023 gehandhaafd kan worden en dat zal nog moeten blijken. Normaal gesproken is een dergelijk dividendrendement veel te hoog om vol te houden. De reden dat we Sword wel in het lijstje hebben gezet is dat het dividend de laatste jaren gewoon elke keer is verhoog, zonder verlagingen. 

Een aantal bekende namen die de lijst net niet heeft gehaald zijn ook bekende dividendbetalers uit Frankrijk, zoals telecombedrijf Orange (dividendrendement 7,1%) en vooral ook niet te vergeten Rubis, het tankopslagbedrijf dat een dividendrendement van 7,2% heeft. Rubis is één van de weinige dividendaristocraten in Frankrijk, met een dividend dat al decennia op rij niet is verlaagd. In 2022 herhaalde Rubis nog het doel om het dividend stabiel te houden of jaarlijks te verhogen.

Een andere in deze categorie is natuurlijk farmaceut Sanofi, dat al ruim 25 jaar op rij elk jaar het dividend verhoogt. Sanofi voert een progressief dividendbeleid. In heel Europa zijn er nauwelijks van deze aandelen, in tegenstelling tot de Verenigde Staten, waar de bekende Dividend Aristocrats Index vandaan komt die in 2022 prima presteerde.

Welnu, ook in Frankrijk breekt weer een belangrijke periode aan met de komende weken veel jaarcijfers en bijbehorende dividendaankondigingen voor het boekjaar 2022. Dan zal ook blijken of het dividendrendement van de bovenstaande top-10 daadwerkelijk houdbaar is.

Er zijn dus veel overeenkomsten tussen België en Frankrijk. Een korte blik op de hoogste dividenden in België van dit moment leert ons dat de rendementen in Brussel voor een aantal aandelen nog iets hoger ligt, zeker voor veel vastgoedaandelen, telecombedrijven en banken. Zo heeft KBC, dat in 2022 zeer veel dividend betaalde, nu een geschat dividendrendement van 9,5%, biedt Proximus 12,7% dividend en is Wereldhave Belgium goed voor 8% dividend. Deze percentages zijn echter gebaseerd op het dividend van 2022 en de vraag is ook hier of het dividend in 2023 wel even hoog zal zijn. Een dividendverlaging geeft natuurlijk ook heel andere dividendrendementen. 


Gerelateerde berichtenGratis nieuwsbrief

 

© 2023 DIVIDENDNIEUWS.BE