Amerikaanse dividendaristocraten bleken gouden belegging in 2022 | DIVIDENDNIEUWS BELGIË

woensdag 11 januari 2023

Amerikaanse dividendaristocraten bleken gouden belegging in 2022Exxon Mobil logo
Beleggen in Dividend Aristocrats is erg populair en dat is niet vreemd indien we de rendementen bekijken. Echte Amerikaanse aristocraten verhogen het dividend al minstens 25 jaar op rij elk jaar en bieden rust in woelige beurstijden, zoals in 2022.

Het jaar 2022 was relatief gezien zeer goed voor Amerikaanse dividendaristocraten die aanzienlijk beter presteerden dan de bredere S&P500 en Nasdaq indices. Het gemiddelde negatieve rendement in 2022 voor de momenteel 64 Aristocrats was 5,1%, terwijl techbeurs Nasdaq ruim 30% daalde en ook de overige hoofdindices met dubbele cijfers omlaag gingen vorig jaar.

In de onderstaande tabel hebben we de top-10 beste Dividend Aristocrats van vorig jaar op een rij gezet. Een Dividend Aristocrat verhoogt het dividend elk jaar en doet dat bovendien al minstens 25 jaar op rij. In de Verenigde Staten bestaat de Dividend Aristocrats Index uit 64 aandelen. Vorig jaar werden twee nieuwe aandelen toegevoegd aan de toonaangevende index.

beste aristocrats vs 2022
oliebedrijf Exxon was in 2022 goed voor 85,5% rendement

Wat natuurlijk direct opvalt is dat twee oliebedrijven de lijst aanvoeren: Exxon Mobil (ticker symbool XOM) en Chevron Corp (CVX). De stijgende olie- en gasprijs zorgde in 2022 voor een enorme koersstijging voor veel aandelen in de sector. In België zagen we dat vorig jaar ook met Euronav en Exmar, die met afstand de twee best presterende aandelen waren.

slechtste Aristocrats 2022
Kleding- en schoenenbedrijf VF Corp is de grootste daler in 2022.

Veel Dividend Aristocrats daalden hard in 2022, aangevoerd door VF Corporation, het kleding en schoenenbedrijf bekend van de merken Vans, The North Face en Timberland. VF Corporation staat onder grote druk door consumenten die minder geld uitgaven aan schoenen en jassen. Door de enorme koersdaling is het dividendrendement van VF Corporation opgelopen tot liefst 7,4%.

De gemiddelde dividendverhoging van alle 64 Aristocrats was precies 6,5% in 2022. De kleinste dividendverhoging kwam van apothekersketen Walgreens met +0,5%. Walgreens verhoogde daarmee wel het dividend voor het 47e jaar op rij. De grootste dividendverhoging in 2022 werd aangekondigd door doe-het-zelf keten Lowe's Companies, dat met 31% verhoogde. Bovendien is het al het 61ste jaar op rij dat Lowe's het dividend heeft verhoogd. Ook het hierboven besproken VF Corporation verhoogde gewoon het dividend in 2022, maar deed dat met 'slechts' 2%. Dat was voor VF het 50ste jaar op rij van onafgebroken dividendverhogingen.

In Europa en zeker ook in België, zijn er nauwelijks 'echte' dividendaristocraten die het dividend al meer dan 25 jaar op rij hebben verhoogd. Bekende Europese Aristocrats zijn bijvoorbeeld Roche, Sanofi, Novartis en Nestlé, die allen al minstens 25 jaar op rij het dividend hebben verhoogd. Wat betreft dividendgroei blijft dit viertal echter ver achter bij de meeste Amerikaanse Aristocraten. Belgische aandelen die elk jaar het dividend verhogen zijn onder meer UCB, Lotus Bakeries en D'Ieteren.

Gerelateerde berichten 

© 2023 DIVIDENDNIEUWS.BE