Twee nieuwe Amerikaanse Dividend Aristocraten in 2022 | DIVIDENDNIEUWS BELGIË

donderdag 27 januari 2022

Twee nieuwe Amerikaanse Dividend Aristocraten in 2022Belgie dividend aristocraten Amerika
Verzekeraar Brown & Brown en consumentenaandeel Church & Dwight zijn de nieuwe Dividend Aristocrats die in 2022 worden toegevoegd aan de index van Standard & Poor's.

Tegelijkertijd wordt telecomreus AT&T geschrapt als dividend aristocraat omdat het dividend twee jaar niet is verhoogd.

De S&P500 Dividend Aristocrats Index bestaat uit de Amerikaanse aandelen met notering in New York, en opgenomen in de S&P500-index, die het dividend al zeker 25 jaar op rij elk jaar wederom verhogen. Jaarlijks wordt de samenstelling opnieuw bekeken door indexsamensteller S&P. Per 1 februari worden de wijzigingen altijd doorgevoerd. Tussentijds, per kwartaal, wordt de weging per aandeel gelijk getrokken en worden aandelen die het dividend verlaagd hebben of gestaakt, verwijderd.

Aandelen die het dividend zeker twee jaren niet hebben verhoogd (kalenderjaren) en aandelen die het dividend verlagen worden verwijderd. In dat laatste geval gebeurt dat direct, zoals we in 2020 zagen bij Ross Stores, de discounter die pas enkele maanden eerder was toegevoegd. Ross moest vanwege corona en de gesloten winkels het dividend verlagen, waardoor er een einde kwam aan een serie van 25 jaar van onafgebroken jaarlijkse dividendverhogingen.

LEES OOK: Amerikaanse Dividend Aristocraten betalen elk jaar meer dividend

Dit jaar, in 2022, wordt alleen AT&T geschrapt nu het dividend in zowel 2021 als 2020 niet werd verhoogd. AT&T had daarvoor juist 37 jaar op rij elk jaar het dividend verhoogd en behoorden jarenlang tot de 'Dividend Aristocrats'. Met een uitkering van bijna $15 miljard per jaar is AT&T nog steeds één van de allergrootste dividendbetalers in de VS. Een verhoging zou die uitkering nog verder doen toenemen, wat gezien de enorme schuldenlast van AT&T niet wenselijk en verstandig is/was.

Afin, elk jaar voegt S&P wel enkele nieuwe aristocraten toe, vaak als de kaap van 25 jaar opwaarts wordt doorbroken. De Dividend Aristocrats bestaat nu uit maar liefst 65 aandelen, nadat AT&T werd verwijderd en er daarvoor in de plaats twee nieuwe aandelen werden geselecteerd.

Allereerst voegt S&P verzekeraar Brown & Brown (ticker symbool BRO) toe. Brown & Brown verhoogde vorig jaar het dividend met 11% en keert nu al 28 jaar op rij elk jaar meer dividend uit aan investeerders in het aandeel. Bij een koers van $63,25 is het dividendrendement evenwel slechts 0,6% bruto. Zoals nagenoeg alle aandelen in Amerika betaalt ook Brown & Brown elk kwartaal dividend.

Het tweede nieuwe aandeel in 2022 is Church & Dwight (ticker CHD), een producent van huishoudelijke- en persoonlijke verzorgingsproducten die vooral bekend staat om zijn iconische baking soda via het merk Arm & Hammer. Church & Dwight verhoogde het dividend inmiddels precies 25 jaar op rij en daarmee was het dit jaar voor het eerst geschikt als Aristocraat. In 2021 verhoogde het bedrijf het dividend met ruim 5%. Het dividendrendement is nu 1,0% bruto.

LEES OOK: Deze aandelen in België verlagen nooit het dividend

De Amerikaanse Dividend Aristocraten zijn het jaar 2022 trouwens in mineur gestart met een gemiddelde koersdaling van 5,8% voor alle 65 aandelen, inclusief de nieuwkomers Church & Dwight en Brown & Brown. Slechts twee aandelen stijgen meer dan 10% en dat zijn ook twee aandelen die profiteren van de hoge olie- en energieprijzen: Chevron en Exxon Mobil.

De grootste daler in 2022 is vooralsnog NextEra Energy, een nutsbedrijf dat bekend staat om zijn duurzaamheid. Juist deze aandelen gaan hard omlaag in 2022. Ook hygiënespecialist Ecolab en vermogensbeheerder T. Rowe Price zijn Aristocraten die dit jaar meer dan 20% dalen.

Het gemiddelde dividendrendement van alle Dividend Aristocrats is nu 2,1% bruto. Na het wegvallen van AT&T is momenteel IBM goed voor het hoogste dividend met een rendement van 4,9% bruto. Oliereus Exxon, die het dividend de laatste twee jaar nauwelijks verhoogde, is goed voor 4,7% dividendrendement. Binnenkort zal dividendnieuws.be meer aandacht besteden aan de Amerikaanse dividend aristocraten. In België en in Europa zijn er trouwens nauwelijks bedrijven die het dividend meer dan 25 jaar op rij hebben verhoogd. Belgische bedrijven die al jarenlang op rij nooit het dividend verlaagden zijn bijvoorbeeld Colruyt, Lotus Bakeries, UCB en D'Ieteren.


Gerelateerde berichten 

© 2023 DIVIDENDNIEUWS.BE