De 5 beste dividend aandelen uit België in 2022 | DIVIDENDNIEUWS BELGIË

maandag 10 oktober 2022

De 5 beste dividend aandelen uit België in 2022beste dividend aandelen belgie
We bekijken de beste dividendaandelen in België met aandacht voor dividendhistorie en ook performance in 2022. Per saldo levert dat vijf fraaie aandelen op die aandeelhouders een jaarlijks groeiend dividend uitkeren, waaronder uitblinker Barco en defensief aandeel Elia Group.

Allereerst kijken we snel naar de dividendaandelen uit België die in het slechte beursjaar 2022 goed blijven liggen. De BEL-20 index daalt 22% dit jaar, maar toch zijn er genoeg mooie dividendaandelen die het veel beter doen en soms zelfs een winst weten te realiseren. Ons oog valt hier specifiek op twee aandelen met notering aan Euronext Brussels: Barco en Elia Group. Beide aandelen staan in 2022 op winst, en betalen een stabiel tot jaarlijks hoger dividend. Dé dividendtopper qua koersrendement in 2022 is natuurlijk nog steeds Euronav, de tankerrederij die inmiddels op 122,7% koerswinst staat dit jaar. Hieronder staat onze top-5 van opvallende dividend aandelen in 2022 waarbij we kijken naar dividendhistorie, prestatie in 2022, hoogte van het dividend(rendement) en potentie om het dividend te laten groeien.

VIJF DIVIDENDTOPPERS BELGIË IN 2022

  1. Barco (rendement 2022: +12,1% | dividend 1,9%)
  2. Elia Group beurskoers +5,8% | dividend 1,4%
  3. Texaf beurskoers +5,2% | dividend 4,4%
  4. Van de Velde beurskoers +3,4% | dividend 6,0%
  5. Vastned Belgium beurskoers +0,1% | dividend 8,1%
Alle vijf hierboven genoemde aandelen staan op winst in 2022 wat bijzonder is gezien de grote koersdalingen elders. Van de vijf aandelen beschikt Elia Group over een uitstekende dividendhistorie met een dividend dat elk jaar verder wordt verhoogd. In 2022 betaalde Elia een dividend van €1,75 bruto per aandeel, een stijging van 2,3% ten opzichte van vorig jaar. De in België gevestigde beheerder van het hoogspanningstransmissienet voor elektriciteit verhoogt het dividend nu 7 jaar op rij en is daarmee één van de beste dividendaandelen in België, zeker omdat het dividend ook al bijna 20 jaar op rij nog nooit is verlaagd.
Barco staat bovenaan het lijstje omdat het in 2022 een opvallende stijger is in Brussel die bovendien het dividend mooie verhoogde. Aandeelhouders in het Belgische technologiebedrijf Barco ontvingen in 2022 een dividend van 40 eurocent per aandeel. Dat is een stijging van 5% ten opzichte van vorig jaar en geeft een dividendrendement van 1,9% bij een koers van €20,88. Ook Barco verhoogt het dividend periodiek en betaalt aandeelhouders al jarenlang telkens meer zonder (grote) tussentijdse verlagingen.

Dan is er ook nog Texaf, een minder bekend vastgoedfonds dat actief is in Congo. Texaf, een smallcap, verhoogde het dividend over boekjaar 2021 met 11,1% naar €1,4286 per aandeel. Daarmee werd ook in 2022 een sterke historie van jaarlijkse verhogingen voortgezet door Texaf, dat bovendien steevast het dividend met tenminste 10% verhoogt.

Lingeriebedrijf Van de Velde was voorheen een heuse dividendtopper in België maar valt momenteel vooral op door het zeer hoge dividendrendement van 6%. Ook Van de Velde is een stijger in het beursjaar 2022. Van de Velde ging op 3 mei 2022 ex-coupon voor een dividend van €2,0348 per aandeel wat iets meer was dan een jaar eerder toen er voor het eerst sinds 2010 weer dividend werd uitgekeerd.
Welnu, dan hebben we ook een vastgoedfonds in onze top-5 gezet met Vastned Belgium. In een jaar dat vrijwel alle vastgoedfondsen hard dalen op de beurs blijft het Belgische Vastned juist goed liggen met een kleine koerswinst. Aandeelhouders Vastned Belgium (eerder bekend als Vastned Retail Belgium) ontvingen over boekjaar 2021 een ruim 7% hoger dividend van €2,20 bruto per aandeel. 

Door de sterk gedaalde beurskoersen stijgen de dividendrendementen steeds verder, niet alleen in België maar ook elders in Europa en de Verenigde Staten. Zo is het gemiddelde dividendrendement van de AEX-index in Nederland momenteel voor het eerst in lange tijd hoger dan 3% gemiddeld, wat deels komt door grote dividendbetalers als Randstad, ING, BESI, NN Group en Philips.


Gerelateerde berichtenGratis nieuwsbrief

 

© 2023 DIVIDENDNIEUWS.BE