Solvay verhoogt outlook 2022 (en mogelijk ook het dividend) | DIVIDENDNIEUWS BELGIË

maandag 24 oktober 2022

Solvay verhoogt outlook 2022 (en mogelijk ook het dividend)Solvay logo
Het dividendrendement van Solvay is 4,3%.
De Belgische chemiereus Solvay, één van de dividendtoppers in Brussel, verhoogt op 24 oktober de outlook voor 2022 en wordt door beleggers beloond met een koerswinst van 2,8%. Op 3 november komt Solvay met de cijfers over het derde kwartaal en zal het interim dividend worden bekend gemaakt. Een verhoging is zeker mogelijk na drie jaar op rij waarin een tussentijds dividend van €1,50 werd uitgekeerd.

Solvay stond deze maandag intraday zelfs even 5,5% hoger nadat de voljaarswinstverwachting voor het lopende boekjaar 2022 werd verhoogd. Veel chemie aandelen liggen zwaar onder druk dit jaar door de stijgende inflatie en onzekere economische situatie, die vooral de meer cyclische aandelen hard raakt.

Welnu, Solvay verwacht in 2022 een EBITDA groei van 28% organisch vergeleken met 2021, terwijl eerder nog werd gerekend met 'slechts' 14 tot 18% groei. De sterke outlookverhoging wordt positief beoordeeld door verschillende analisten, die wijzen op de sterke vraag en prijskracht van Solvay in alle eindmarkten waar het Belgische bedrijf actief is. Solvay zelf rekent in Q3 nu op een omzet van €3,6 miljard met een onderliggende EBITDA van €900 miljoen, vergeleken met €2,57 miljard omzet in hetzelfde kwartaal in 2021 en een EBITDA van €599 miljoen.

Het aandeel Solvay staat in 2022 nog op een koersverlies van 9,8% (zie grafiek hierboven) waarmee wel aanzienlijk beter wordt gedaan dan veel sectorgenoten, waaronder het Franse Arkema en het Duitse BASF

Alhoewel niet helemaal goed vergelijkbaar doen ook de Nederlandse aandelen DSM en Akzo Nobel het zeer slecht in 2022. In dat kader is Solvay een uitschieter in positieve zin wat nu ook wordt bevestigd met een outlookverhoging die in de sector zeldzaam genoemd mag worden op dit moment. Overigens heeft ook het Nederlandse DSM een ijzersterke dividendhistorie.

HOOG DIVIDENDRENDEMENT AANDEEL SOLVAY

Solvay staat bekend om het stabiele tot groeiende dividend, met nagenoeg elk jaar een (kleine) verhoging. Over het laatste boekjaar 2021 ging het dividend met in totaal 2,7% omhoog naar €3,85 bruto per aandeel. Solvay betaalde als laatst een slotdividend van €2,35 per aandeel in mei. Dit dividend, een verhoging van 10 cent ten opzichte van boekjaar 2020, werd volledig in cash uitgekeerd aan aandeelhouders. De eerstvolgende ex-coupon datum zal zijn in januari 2023; dan wordt altijd het interim dividend betaald door Solvay. Dit jaar was dat nog op 13 januari.

DIVIDEND AANDEEL SOLVAY PER BOEKJAAR

  • 2021: €3,85 per aandeel 
  • 2020: €3,75 per aandeel
  • 2019: €3,75 per aandeel 
  • 2018: €3,75 per aandeel
  • 2017: €3,60 per aandeel
  • 2016: €3,45 per aandeel

Wij verwachten binnen enkele weken nieuws over het interim dividend van Solvay voor boekjaar 2022. De laatste drie jaar bleef dat telkens gelijk op €1,50 bruto per aandeel. Mogelijk zijn de goede cijfers aanleiding voor een verhoging, maar dat weten we dus weldra. Normaal gesproken komt Solvay altijd eind oktober of begin november met nieuws over het tussentijdse dividend. Op 3 november 2022 zal Solvay de resultaten van het derde kwartaal rapporteren; dan weten we ook hoeveel het interim dividend zal worden.

Solvay (ISIN: BE0003470755) is producent van geavanceerde materialen en specialiteitschemicaliën. Solvay's produkten zijn te vinden in vliegtuigen, auto’s, batterijen, smart devices, medische toepassingen, alsook in de extractie van zowel mineralen als olie en gas, en dragen bij aan efficiëntie en duurzaamheid. Solvays lichtgewicht materialen bevorderen een schonere mobiliteit,  de formuleringen optimaliseren het gebruik van grondstoffen, terwijl performance chemicals de lucht- en waterkwaliteit verbeteren. De divisie Advanced Formulations bedient voornamelijk de consumptiegoederen-, agro- en voedings- en energiemarkten en biedt op maat gemaakte speciale formuleringen die de oppervlaktechemie beïnvloeden en het vloeistofgedrag veranderen terwijl de impact op het milieu tot een minimum wordt beperkt. De afdeling Performance Chemicals is gespecialiseerd in chemische tussenproducten die voornamelijk de markten voor consumptiegoederen en voedingsmiddelen bedienen. Solvay's Corporate & Business Services omvat zakelijke en andere zakelijke diensten, zoals het onderzoeks- en innovatiecentrum, en energiediensten.


Gerelateerde berichten 

© 2023 DIVIDENDNIEUWS.BE