Dividend aandeel IBA (België) omlaag naar €0,19 in 2022 | DIVIDENDNIEUWS BELGIË

woensdag 30 maart 2022

Dividend aandeel IBA (België) omlaag naar €0,19 in 2022aandeel IBA dividend 2022
IBA betaalt in 2022 één cent minder dividend
Ion Beam Applications (IBA) zal een dividend van €0,19 bruto per aandeel uitkeren over boekjaar 2021. 

Het in België gevestigde bedrijf, dat oplossingen voor kankerdiagnose en therapie levert, betaalde vorig jaar nog €0,20 dividend.

Per saldo ontvangen aandeelhouders IBA dus 5% minder dividend in 2022, wat gezien het altijd relatief lage dividendrendement nauwelijks verschil maakt. IBA kwam op 24 maart met resultaten over 2021, waarin een nagenoeg vlakke omzet van €313 miljoen werd behaald (312 miljoen in 2020). De nettowinst daalde flink naar €3,9 miljoen voor IBA tegen €31,9 miljoen in boekjaar 2020.

In het engelstalige persbericht van IBA lezen we het volgende over het dividend (vertaald naar het Nederlands): "De Raad van Bestuur zal aan de jaarlijkse algemene vergadering de uitkering aanbevelen van een dividend van EUR 0,19 per aandeel, met een dividendaanpassingsbeleid dat wordt toegepast op de beloning van werknemersbonussen, in overeenstemming met de stakeholderbenadering van de Vennootschap".

Een dividend van 19 cent geeft bij een beurskoers van €17,42 voor het aandeel IBA een dividendrendement van 1,1% bruto. De ex-coupon datum is nog niet bekend gemaakt door het Belgische bedrijf, dat vorig jaar eind juni het cash dividend betaalde met ex-coupon datum 21 juni 2021. Dividendnieuws.be verwacht in 2022 een vergelijkbare datum voor het dividend van IBA.

Volgens onze calculaties zal een voorgesteld dividend van 19 eurocent resulteren in een totale dividendbetaling van afgerond 6 miljoen euro aan alle aandeelhouders van IBA bij elkaar. IBA betaalde de laatste jaren wisselende dividenden, met tussendoor ook jaren waarin helemaal niets werd uitgekeerd, zoals over boekjaar 2018 en 2017. Het aandeel lijkt dan ook niet geschikt voor beleggers die een jaarlijks hoger dividend willen incasseren.

IBA (Ion Beam Applications S.A.) is een in Belgisch bedrijf dat technologieën, farmaceutische producten en oplossingen op maat voor de gezondheidszorg ontwikkelt en op de markt brengt, met de nadruk op kankerdiagnose en -therapie. IBA is ook actief op het vlak van sterilisatie en ionisatie. Het bedrijf opereert via twee bedrijfssegmenten, namelijk het farmaceutische segment, dat radiofarmaceutica omvat, en het apparatuursegment, dat protonentherapie, deeltjesversnellers en dosimetrie omvat. IBA is de wereldwijde technologieleider op het gebied van protontherapie, die wordt beschouwd als de meest geavanceerde vorm van bestralingstherapie die momenteel beschikbaar is. De protontherapieoplossingen van IBA zijn flexibel en aanpasbaar, waardoor klanten kunnen kiezen uit universele protontherapiecentra op ware grootte en compacte oplossingen voor één kamer. Daarnaast heeft IBA ook een stralingsdosimetriebedrijf en ontwikkelt het deeltjesversnellers voor de medische wereld en de industrie. IBA heeft een notering aan Euronext Brussels met ISIN-code BE0003766806.


Gerelateerde berichten 

© 2023 DIVIDENDNIEUWS.BE