Aandeel Kinepolis hard omlaag na onverwachte actie Warner Bros | DIVIDENDNIEUWS BELGIË

vrijdag 4 december 2020

Aandeel Kinepolis hard omlaag na onverwachte actie Warner BrosKinepolis Group omlaag op nieuws streaming HBO
Het aandeel van de Belgische bioscoopuitbater Kinepolis Group krijgt vrijdag wederom een tik op het nieuws dat de Amerikaanse filmproducent Warner nieuwe producties direct streaming beschikbaar wil maken en niet eerst exclusief meer in de bioscopen toont.

Aandeelhouders Kinepolis hebben toch al een moeilijk jaar waarin het dividend voor het eerst sinds jaren werd geannuleerd.

Cinemaketen Kinepolis krijgt vandaag dan wederom een duw naar beneden nu blijkt dat het Amerikaanse Warner Bros nieuwe films niet langer eerst exclusief in bioscopen laat draaien. In plaats daarvan zullen nieuwe films van het bedrijf ook gelijk online via de streaming kanalen beschikbaar zijn voor fans van films.

Het aandeel Kinepolis krijgt in reactie vrijdag een daling van ruim 10% voor de kiezen tot €35,10 en de koers zakte zelfs even weg tot net boven 33 euro. Gisteren waren het al de Amerikaanse beursgenoteerde bioscoopaandelen die hard daalden, vandaag volgen in Europa de belangrijkste spelers, met naast Kinepolis ook bijvoorbeeld het Engelse Cineworld.

Warner Bros, onderdeel van de Amerikaanse telecomreus AT&T, kondigde aan in 2021 alle nieuwe films zowel gelijktijdig te lanceren in de bioscoop en op het eigen streaming kanaal HBO Max Streaming. Volgens analisten komt dit nieuws geheel onverwacht, waarbij KBC zelfs spreekt van een dramatische verandering voor de bioscoopsector die nog maar eens laat zien hoe de coronapandemie en de explosieve groei van streamingdiensten de markt heeft veranderd. Door de nieuwe onzekerheid verlaagt KBC het advies voor Kinepolis van accumulate naar hold.

Eerder moest Kinepolis al het dividend schrappen in 2020 vanwege COVID-19. Eerder nog had het bioscoopbedrijf een 8,7% hoger dividend van 1 euro per aandeel aangekondigd.

Eind februari liet Kinepolis weten een dividend van €1,00 bruto per aandeel te willen uitkeren in 2020. Inmiddels zijn we ruim een maand verder en blijkt het coronavirus een stuk meer invloed te hebben op het bedrijf. Op 30 maart kondigde Kinepolis aan dat het COVID-19 virus er voor heeft gezord dat alle bioscopen gesloten zijn. Gezien de aanzienlijke financiële gevolgen hiervan wil Kinepolis tijdens de aandeelhoudersvergadering van 13 mei voorstellen geen dividend uit te keren over boekjaar 2019.

De voorlopig laatste keer dat aandeelhouders Kinepolis dividend uitgekeerd kregen was op 14 mei 2019 met een ex-coupon datum 10 mei 2019. Toen werd een dividend van bruto 1 euro betaald. Het aandeel Kinepolis daalt in Brussel ruim 40% dit jaar.

Kinepolis Group NV ontstond in 1997 uit een fusie van twee familiale bioscoopgroepen, en werd beursgenoteerd in 1998. Kinepolis staat voor een innovatief bioscoopconcept dat als baanbrekend geldt binnen de sector. Naast haar bioscoopactiviteit is de Groep ook actief in filmdistributie, eventorganisatie, schermreclame en vastgoedbeheer. Kinepolis Group heeft in Europa bioscopen, verspreid over België, Nederland, Frankrijk, Spanje, Luxemburg, Zwitserland en Polen. Sinds de overname van de Canadese bioscoopgroep Landmark Cinemas en van de Amerikaanse bioscoopgroep MJR, telt Kinepolis ook bioscoopcomplexen in Canada en in de VS. 


Gerelateerde berichten 

© 2023 DIVIDENDNIEUWS.BE