Koers dividend aandeel Barco daalt 45% in 2020 | DIVIDENDNIEUWS BELGIË

donderdag 8 oktober 2020

Koers dividend aandeel Barco daalt 45% in 2020Aandeel Barco grote daler op beurs BElgie in 2020
De (voormalig) Belgische beurslieveling Barco krijgt rake klappen in 2020 met een beurskoers die bijna halveert ten opzichte van de slotkoers van eind 2019.

Gemeten vanaf de hoogste koers ooit halveerde het aandeel Barco, dat in juli achteraf gezien op een zeer ongelukkig moment een aandelensplitsing doorvoerde.

Barco wordt hard geraakt door de COVID-19 pandemie maar krijgt nog altijd louter koopadviezen van analisten. Bovendien werd het dividend in 2020 gewoon verhoogd en uitgekeerd.

Het aandeel van techbedrijf Barco is in 2020 zonder twijfel één van de meest opvallende dalers. De afgelopen jaren het in beeldschermen, led-displays, videowalls en projectoren gespecialiseerde Barco juist telkens een grote uitblinker met een beurskoers die opliep naar zo'n €250. In 2019 verdubbelde de beurskoers van Barco zelfs met een winst van 121,4%, waarmee het één van de beste aandelen in Europa was.Dat was voor Barco aanleiding een forse stock split in de verhouding 1:7 aan te kondigen op 3 maart 2020.

CORONA DRUK KOERS AANDEEL BARCO OMLAAG
Sindsdien raakte het aandeel in een vrije val en door de stock split, die doorgaans gebeurt om een aandeel aantrekkelijker te maken voor kleinere particuliere beleggers die dan makkelijker aandelen kunnen kopen tegen een lagere beurskoers, zakte het aandeel Barco medio maart terug tot een dieptepunt van €15,06. Een wat minder agressieve stock split, bijvoorbeeld 2 of 3 nieuwe aandelen voor één oud aandeel in plaats van 7 stuks, had achteraf gezien beter geweest, maar niemand verwachtte natuurlijk een dusdanig grote klap door COVID-19. Omdat de stock split pas op 1 juli werd doorgevoerd, nadat de koers al flink was gedaald, blijft er vandaag de dag een relatief lage koers van iets meer dan 17 euro voor Barco over. In 2019 was Barco nog het beste dividendaandeel van België.

Overigens betaalde Barco dit jaar nog wel gewoon een hoger dividend, in tegenstelling tot veel andere beursgenoteerde Belgische bedrijven die het dividend annuleerden of flink verlaagden. Barco betaalde een 15% hoger dividend van €2,65 per aandeel over boekjaar 2019. De ex-coupon datum was 11 mei met een betaalbaarstelling op 13 mei. Verrekend voor de aandelensplitsing die dus later werd doorgevoerd was het laatste bruto dividend van Barco €0,3786 per aandeel.

DIVIDEND BARCO 2021 ONDER VERGROOTGLAS
Als we dit dividend afzetten tegen de huidige beurskoers resteert een bruto dividendrendement van ongeveer 2,2%. De vraag is echter of Barco in 2021 wederom een vergelijkbaar dividend zal uitkeren na het rampzalig verlopende jaar 2020. Volgens analistentaxaties zal de omzet van Barco dit jaar met bijna 18% dalen tot €891 miljoen. Voordeel voor Barco is dat het een schuldenvrije balans heeft met netto ruim 300 miljoen euro in kas. Met een geschatte koerswinstverhouding van 29 voor dit jaar blijft de waardering wel aan de hoge kant, maar normaal gesproken moet er de komende jaren weer sprake zijn van een herstellende omzet en winst. Voorlopig gaat het niet goed bij Barco, dat 10% daalde na de laatste halfjaarcijfers die in juli werden aangekondigd. Destijds gaf het bedrijf aan geen outlook af te kunnen geven voor heel 2020.

ANALISTEN BLIJVEN POSITIEF OVER AANDEEL BARCO
Als we een blik werpen op de analistenbeoordelingen van het aandeel Barco zien we momenteel enkel koopadviezen, ofwel de professionals zien het nog altijd zitten in het Belgische technologiebedrijf. Volgens onze dataleverancier krijgt Barco momenteel drie adviezen 'strong buy' en ook twee adviezen 'buy'. Geen enkele analist oordeelt houden of verkopen. Overigens moet daarbij wel opgemerkt worden dat de experts er dit jaar flink naast zitten met hun advies, aangezien geen enkele analist voor dit jaar 'verkopen' adviseerde. Het koopadvies staat in de meeste gevallen al minimaal twee jaar en werd door vier van de vijf analisten niet verlaagd na de koersexplosie in 2019. Slechts één analist verlaagde het advies van kopen naar houden in augustus 2019. Het gemiddelde koersdoel ging wel een stuk omlaag sinds eind 2019, toen de vijf analisten die het aandeel Barco volgden gemiddeld een koers van omgerekend €30,06 gaven. Inmiddels is dat koersdoel teruggebracht tot €25,54 gemiddeld, wat nog steeds ruim 45% boven de huidige beurskoers is.

Gerelateerde berichtenGratis nieuwsbrief

 

© 2023 DIVIDENDNIEUWS.BE