Lotus Bakeries verhoogt dividend in 2024 met bijna 29% naar €58 | DIVIDENDNIEUWS BELGIË

maandag 5 februari 2024

Lotus Bakeries verhoogt dividend in 2024 met bijna 29% naar €58Lotus Bakeries logo
Lotus verhoogt het dividend al jaren op rij.

Aandeelhouders Lotus Bakeries worden ook in 2024 weer met een grote dividendverhoging beloond, want de koekjes- en repenmaker uit België verhoogt met bijna 29% naar een nieuw record van bruto €58 per aandeel.

De koersstijging van ruim 13% vandaag is veelzeggend voor het aandeel Lotus Bakeries, dat het eigenlijk al jarenlang veel beter doet dan sectorgenoten wereldwijd. De jaarcijfers voor 2023 maakten indruk op beleggers en analisten. De winst per aandeel van Lotus steeg met 25% naar €159 per aandeel en voor het eerst in de geschiedenis werd de omzetgrens van €1 miljard doorbroken. Mede hierdoor kan het dividend met liefst €13,00 per aandeel omhoog naar een nieuw record van €58 per aandeel.

Het dividend zal worden voorgesteld aan de Gewone Algemene Vergadering van Aandeelhouders van 14 mei 2024. Vorig jaar betaalde Lotus nog een dividend van €45,00 per aandeel met ex-coupon datum 16 mei 2023. Wij verwachten dat het aandeel Lotus Bakeries ook dit jaar rond die datum ex-dividend gaat noteren met een geschat dividendrendement van nu 0,65% bij een beurskoers van €8780.

DIVIDEND LOTUS BAKERIES PER JAAR

  • 2024: €58,00 per aandeel
  • 2023: €45,00 per aandeel (ex-coupon 18 mei 2023)
  • 2022: €40,00 per aandeel
  • 2021: €35,50 per aandeel
  • 2020: €32,00 per aandeel
  • 2019: €29,00 per aandeel
  • 2018: €19,50 per aandeel

Het dividendrendement van Lotus is erg laag natuurlijk maar dat komt vooral door de beurskoers die elk jaar verder blijft stijgen en nog harder groeit dan het dividend. Hou er wel rekening mee dat de roerende voorheffing in België nog van het bruto dividend af gaat, wat een nog lager netto dividendrendement oplevert. In november beschreven wij Lotus Bakeries nog als één van de beste dividendaandelen van België.

HOGE WAARDERING LOTUS ZEGT NIET ALLES

Wie naar het aandeel Lotus Bakeries kijkt ziet altijd een relatief hoge waardering, met voor 2024 een door analisten ingeschatte koers/winst verhouding van ruim 50. Gezien de sterke groeicijfers van het Belgische bedrijf moet je die waardering natuurlijk wel in het juiste perspectief plaatsen, ook al blijft het natuurlijk een hoge waardering, ofwel Lotus is en blijft een relatief duur aandeel. Wel gunstig is de ijzersterke balans met nauwelijks nog schulden voor Lotus dat eind vorig jaar een netto schuld van €159 miljoen had. Dat is, zeker met een beurswaarde van 6,5 miljard euro, zeer laag en biedt kansen op het gebied van acquisities, aandeleninkoop en natuurlijk dividend. Lotus verhoogt nu al jaren op rij met dubbele cijfers en betaalt jaarlijks naar schatting nu zo'n 47 miljoen in totaal uit.

Interessant tot slot is dat veel analisten de sterke jaarcijfers van vandaag duidelijk niet aan hadden zien komen; voor de cijfers was er namelijk maar 1 analist met een 'kopen' advies, en oordeelden 2 analisten 'houden' en zelfs 3 'verkopen'. Die laatste drie analisten zullen dan ook zeer verbaasd zijn en moeten mogelijk hun advies herzien nu het aandeel Lotus Bakeries weer 13% stijgt naar een nieuw record. De analisten van ING zullen wel tevreden zijn, want vorig jaar al werd het koersdoel voor Lotus verhoogt naar €9000 en dat is precies waar het aandeel nu is uitgekomen.

Lotus Bakeries (ISIN: BE0003604155) is wereldwijd actief in het segment van traditionele en natuurlijke tussendoortjes met de merken Lotus, Lotus Biscoff, Lotus Dinosaurus, Lotus Suzy, Peijnenburg, Snelle Jelle, Annas, Näkd, TREK, BEAR en Urban Fruit. De Caramel Biscuits-lijn omvat gekarameliseerde koekjes, gekarameliseerde koekjespasta en gekarameliseerd koekjesijs dat wordt verkocht onder het merk Lotus. De lijn Wafels en Galettes bestaat uit Luikse, zachte, gevulde, galettes en vanillewafels die ook onder het merk Lotus worden verkocht. De lijn van Cake Specialties omvat frangipane, madeleine, carre confiture en Zebra in België, Glaces en Enkhuizer koekjes in Nederland en Bretonse boter. De Gingerbread-lijn omvat de verkoop van ontbijtkoekproducten onder de merken Peijnenburg en Snelle Jelle. De Pepparkakor Biscuits-lijn omvat een reeks traditionele Zweedse koekjes die onder het merk Annas Pepparkakor worden verkocht in Zweden, Finland, de Verenigde Staten, Canada en andere landen. De lijn Dinosaurs Biscuits omvat de verkoop van kinderkoekjes via het merk Dinosaurs. De aandelen van Lotus Bakeries, dat in 1932 werd opgericht in het dorp Lembeke, zijn voor de meerderheid in handen van de families Boone en Stevens.


Gerelateerde berichtenGratis nieuwsbrief

 

© 2023 DIVIDENDNIEUWS.BE