Zeker 80 aandelen in Europa betalen een kwartaal dividend | DIVIDENDNIEUWS BELGIË

woensdag 12 juli 2023

Zeker 80 aandelen in Europa betalen een kwartaal dividendkwartaaldividenden in Europa
Ten minste 80 Europese beursgenoteerde bedrijven betalen vier keer per jaar een dividend aan aandeelhouders. 

Het gaat veelal om minder bekende aandelen met een hoofdrol voor de sectoren vastgoed en olie/gas. We bekijken een aantal bekende aandelen in Europa met een kwartaaluitkering.

Iedereen weet wel dat aandelen als TotalEnergies, Shell, BP, Unilever, Aperam, ASML maar ook Equinor, GlaxoSmithKline, Nokia en het Belgische Euronav elk kwartaal dividend betalen. Toch zijn er nog veel meer bedrijven in Europa met vier dividenden per jaar, in totaal zelfs ruim 80. We bekijken hieronder een aantal bekende en minder bekende namen met een kwartaaluitkering.

KWARTAALDIVIDENDEN IN EUROPA

 • België

  • Euronav: De tankerrederij is natuurlijk het meest bekende aandeel in België dat vier keer per jaar een dividend uitkeert. Na een aantal magere kwartalen pakt Euronav in 2023 goed uit met als laatste een zeer hoog dividend van $1,80 dat in juni werd uitgekeerd aan beleggers.

 • Frankrijk

  • TotalEnergies: Het olie- en energiebedrijf uit Frankrijk behoeft uiteraard geen nadere toelichting. TotalEnergies betaalt al jaren op rij een kwartaaldividend en beschikt bovendien over een uitstekende dividendhistorie met bijna jaarlijkse verhogingen en al tientallen jaren zonder dividendverlaging. Momenteel is het dividend van TotalEnergies €0,74 per kwartaal wat op een beurskoers van €52,85 een dividendrendement van 6,9% geeft.
  • STMicroelectronics: Deze semiconductorspeler uit Frankrijk betaalt ook al jarenlang vier keer per jaar een dividend. Het dividend, dat in dollars wordt aangekondigd, staat echter al een paar jaar onveranderd op $0,06 per aandeel wat een laag dividendrendement van 0,5% geeft op een beurskoers van €46,28.

 • Verenigd Koninkrijk

  • Shell: na de verhuizing van Nederland naar het Verenigd Koninkrijk betaalt Shell nog steeds vier keer per jaar een dividend. Bekijk hier het dividendschema van Shell voor 2023.
  • Unilever: Ook Unilever verplaatste het hoofdkantoor van Nederland naar het Verenigd Koninkrijk en kondigt inmiddels ook de dividenden aan in Britse ponden. Unilever heeft nog wel een beursnotering in Nederland, waar het al jarenlang één van de weinige kwartaalbetalers is. Unilever staat bekend om het stabiele dividend dat al jaren niet is verlaagd. De echte dividendgroei is de laatste jaren wel ver te zoeken bij Unilever, dat qua beurskoers ook weinig deed de afgelopen jaren, in tegenstelling tot veel sectorgenoten zoals onder meer Nestlé en veel Amerikaanse concurrenten. Het dividendrendement van Unilever PLC is momenteel 3,8% bij een koers van 3983 pence.
  • BP: Ook oliegigant BP betaalt al jarenlang een kwartaaldividend dat de laatste jaren verschillende keren werd verhoogd. BP heeft nu een dividendrendement van 4,6% bij een koers van 472 pence en gaat in augustus weer ex-dividend.
  • GlaxoSmithKline (GSK): Deze Britse farmaceut betaalt al jarenlang vier keer per jaar dividend, maar bleef qua dividendgroei wel ver achter. Het dividendrendement van GSK is altijd hoog met momenteel 5,7% bruto bij een koers van 1302 pence. De beurskoers staat echter wel op het laagste niveau in zeker vijf jaar tijd.

 • Nederland

  • ASML: Dit Nederlandse semiconductorbedrijf, gespecialiseerd in de miljoenen kostende machines die de chips maken, betaalt pas sinds 2022 een kwartaaldividend. ASML combineert een kwartaaldividend wel met een sterke dividendgroei, wat vrij zeldzaam is, zeker in Europa, waar de meeste kwartaalbetalers een hoog dividend betalen met geen of nauwelijks groei. Het dividendrendement van ASML ligt wel onder 1%.
  • Aperam: Het staalbedrijf, dat ook in België en Frankrijk een notering heeft, betaalt ook al jarenlang een kwartaaldividend uit. Ook in 2023 wordt vier keer €0,50 dividend betaalt door Aperam, dat een zeer hoog dividendrendement heeft van 7% op een beurskoers van €29.

De bovenstaande aandelen vormen slechts een klein deel van de in totaal ruim 80 aandelen in Europa die per kwartaal dividend betalen. Bovendien zijn er ook een aantal aandelen die maandelijks dividend betalen in Europa, iets wat we vooral in de Verenigde Staten ook veel zien.

Met name Scandinavië telt naast het Verenigd Koninkrijk relatief veel aandelen met een kwartaaldividend. Bijna altijd gaat het hier om vastgoedbedrijven, waar tot voor kort ook Castellum uit Zweden bij hoorde. Castellum, een heuse Dividend Aristocrat, moest het dividend eind vorig jaar staken vanwege de verslechterende financiële positie en marktomstandigheden. Veel andere aandelen uit Zweden betalen nog wel een kwartaaldividend, net als veel Britse bedrijven waarvan er veel iets met olie- en of gas doen. Ook Noorwegen, Finland en Spanje tellen verschillende bedrijven met een kwartaaldividend.


Gerelateerde berichtenGratis nieuwsbrief

 

© 2023 DIVIDENDNIEUWS.BE