Deze Belgische GVV's betalen een zeer hoog dividend | DIVIDENDNIEUWS BELGIË

woensdag 7 december 2022

Deze Belgische GVV's betalen een zeer hoog dividend



gvv tekst belgie
Een GVV wordt ook wel BE-REIT genoemd.
Euronext Brussel telt veel vastgoedfondsen die vaak een zeer hoog dividend betalen. We bekijken hier de Belgische GVV's (openbare gereglementeerde vastgoedvennootschappen) en andere aandelen uit de sector 'real estate' die veel dividend uitkeren aan beleggers. Onder meer grote spelers als Wereldhave Belgium en VGP betalen meer dan 8% dividend.

Het huidige renteklimaat, veroorzaakt door de stijgende inflatie, zet veel druk op vastgoedaandelen, met marktbreed vaak flinke koersdalingen, ook voor veel Belgische vastgoedaandelen die vaak worden aangeduid als GVV (zie hieronder voor een verdere uitleg).

We bekijken hieronder tien Belgische vastgoedaandelen met een hoog dividendrendement gebaseerd op het laatst uitgekeerde dividend. Een hoog dividendrendement is vaak ook een gevolg van een sterk gedaalde beurskoers. Bovendien is het vaak niet zeker of het hoge dividend ook volgend jaar (in dit geval in 2023) weer zal worden betaald. Het is dan ook geen enkele garantie; let daar goed op want in theorie kan elk dividend natuurlijk worden verlaagd.

TOP-10 HOOGSTE VASTGOED DIVIDENDEN IN BELGIË
  1. QRF | dividendrendement 8,8%
  2. Wereldhave Belgium | 8,2%
  3. VGP | 8,0%
  4. Intervest Offices & Warehouses | 7,7%
  5. Retail Estates | 7,6%
  6. Ascencio | 7,5%
  7. Vastned Belgium | 7,3%
  8. Cofinimmo | 7,1%
  9. Immobel | 6,3%
  10. Xior Student Housing | 6,1%
In het bovenstaande lijstje van hoogte vastgoed dividenden in België hebben we bewust alleen de grotere, meer bekende aandelen geplaatst. Door op de naam van het aandeel te klikken komt u automatisch bij het laatste nieuws over het desbetreffende vastgoedfonds uit. Zo maakte Ascencio zeer recent nog bekend dat het een record dividend van €3,95 per aandeel wil betalen in 2023.

Eén van de hoogste vastgoed dividenden in België wordt momenteel (peildatum 7 december) betaald door retail vastgoedfonds QRF, dat naar schatting een dividendrendement van 8,8% bruto heeft. Het aandeel QRF daalt in 2022 ruim 17% in Brussel, wat deels het hogere dividend verklaart. QRF betaalde de laatste jaren telkens een bruto dividend van €0,80 bruto per aandeel. In oktober liet het bedrijf nog weten ook in 2023 weer dat dividend te willen uitkeren.

Van de aandelen in het top-10 lijstje betalen de meesten één keer per jaar een dividend. Alleen studentenvastgoedbedrijf Xior, dat recent nog de dividendverwachting voor de komende jaren bevestigde, betaalt verschillende keren per jaar een dividend aan beleggers.

Openbare gereglementeerde vastgoedvennootschappen (GVV's)
Er is veel nieuws de laatste jaren over aandelen van de vele openbare gereglementeerde vastgoedvennootschappen (GVV) verhandeld op een Belgische gereglementeerde markt, ofwel Euronext Brussel. Op de website van Intervest lezen we dat het statuut van gereglementeerde vastgoedvennootschap (GVV) is geregeld in de wet van 12 mei 2014 betreffende gereglementeerde vastgoedvennootschappen (de GVV-Wet) en in het KB van 13 juli 2014 betreffende gereglementeerde vastgoedvennootschappen (het GVV-KB) ten einde publieke investeringen in vastgoed aan te moedigen. In het verleden werd nog vaak de naam 'vastgoedbevak' gebruikt om een GVV aan te duiden.

Van het operationele resultaat dient de GVV ten minste 80% als dividend uit te keren als dividend, vergelijkbaar met de Amerikaanse REITs (real estate investement trusts) die ook het grootste deel van de winst als dividend moeten uitkeren om onder een gunstiger belastingregime te kunnen vallen. Mede hierdoor wordt een openbare gereglementeerde vastgoedvennootschap (GVV) naar Belgisch recht ook wel een BE-REIT genoemd. Andere regels voor de GVV zijn dat de schuldgraad onder een bepaald percentage moet blijven en dat er voldoende spreiding moet zijn binnen de portefeuille, met een maximale weging van 20% voor één gebouw op de totale vastgoedportefeuille. Daar komt bij dat er vier keer per jaar door een specialist een inschatting moet worden gemaakt van de schatting van de waarde van het vastgoed.

Een gereglementeerde vastgoedvennootschap (GVV) belegt in vastgoedobjecten zoals woningen, kantoorgebouwen, retailparken, logistieke panden en zelfs communicatietorens en benzinestations.

Gerelateerde berichten



 

© 2023 DIVIDENDNIEUWS.BE