Aandeel Solvay is top pick 2022 van J.P. Morgan | DIVIDENDNIEUWS BELGIË

dinsdag 7 december 2021

Aandeel Solvay is top pick 2022 van J.P. Morganadvies solvay van jp morgan
De analisten van J.P. Morgan noemen de Belgische chemiereus Solvay één van de favorieten voor 2022.

In een rapport over de Europese chemiesector komt de Amerikaanse zakenbank met adviesverhogingen en lagere aanbevelingen voor onder meer Arkema (Frankrijk), BASF (Duitsland) en OCI (Nederland).

Solvay zal op 13 januari 2022 als één van de eerste Belgische aandelen weer ex-coupon noteren.

De analisten denken dat de sector kan profiteren van de blijvend goede macro-economische vooruitzichten voor volgend jaar, ondanks de altijd blijvende onzekerheid vanwege corona. Als pluspunten voor chemieaandelen worden onder meer de zogenaamde 'pricing power' (mogelijkheid om de prijzen te verhogen en zo de hogere kosten door te rekenen waardoor de marges op peil blijven) en de recente terugval van veel aandelen in de sector genoemd. Ook zouden nog relatief weinig investeerders een positie hebben in chemie aandelen, wat mogelijk voor een grotere vraag gaat zorgen en daar komt nog bij dat de voorraadniveaus in de meeste eindmarkten voor de chemiesector dunnetjes zijn, wat ook een extra boost kan geven aan de sector in 2022.

AANDELEN SOLVAY EN AIR LIQUIDE TOP PICKS VOOR 2022

Het Belgische chemiebedrijf Solvay, bekend van zijn uitmuntende dividendgeschiedenis, krijgt van J.P. Morgan als één van de twee top picks voor 2022 een 'overweight' advies. Solvay betaalde de afgelopen jaren telkens een dividend van €3,75 bruto per aandeel.

LEES OOK: Solvay betaalt ook in 2022 weer €1,50 interim dividend

Een slotdividend van €2,25 bruto werd uitbetaald in mei van dit jaar. Normaal gesproken betaalt Solvay altijd twee keer per jaar een dividend; in januari een interim dividend, wat de afgelopen jaren telkens €1,50 bruto was, en een slotdividend.

Op 13 januari zal Solvay wederom ex-coupon noteren voor bruto €1,50 per aandeel. Dit dividend van netto €1,05 per aandeel wordt aan aandeelhouders uitgekeerd op 17 januari volgend jaar. Het aandeel Solvay heeft momenteel een dividendrendement van 3,7% bruto bij een beurskoers van €103,15.

Ook Air Liquide, de producent van industriële gassen uit Frankrijk, is een top pick en krijgt net als Solvay een advies 'overweight' van J.P. Morgan. Air Liquide is een echte dividendkampioen in Frankrijk met een uitkering aan aandeelhouders die al decennia niet is verlaagd. Bij een koers van €151 is het dividendrendement van Air Liquide nu 1,9% bruto. Het Franse bedrijf, dat zeer populair is bij particuliere investeerders, betaalde in 2021 een dividend van €2,75 bruto per aandeel tegen €2,70 bruto in 2020.

CHEMIE AANDELEN EUROPA

Dan is er ook nog het in Nederland aan Euronext Amsterdam genoteerde OCI, dat zich vooral richt op meststoffen. Volgens de analisten is OCI, dat van 'neutral' naar 'overweight' gaat, het beste aandeel om de positieve outlook voor de meststoffen (fertilizers) markt te bespelen. OCI liet recent nog weten vanaf volgend jaar een jaarlijks dividend aan beleggers te willen gaan uitkeren.

Minder enthousiast is de Amerikaanse zakenbank over Arkema, dat jaren geleden werd afgesplitst van oliereus Total (tegenwoordig TotalEnergies). Volgens de analisten is het opwaarts potentieel van andere aandelen uit de sector groter; het advies voor Arkema, dan in 2020 het dividend verlaagde, gaat van 'overweight' terug naar 'neutral'. Het dividendrendement van Arkema is nu 2,1%.

Dan is er evenwel ook een adviesverhoging voor een drietal andere chemiebedrijven in Europa. BASF uit Duitsland gaat van 'neutral' naar 'overweight' (op basis van de waardering van het aandeel) en ook het advies voor Clariant uit Zwitserland en Covestro uit Duitsland gaat omhoog en is nu 'neutral'.


Gerelateerde berichten 

© 2023 DIVIDENDNIEUWS.BE