BEL20 aandelen die veel dividend betalen | DIVIDENDNIEUWS BELGIË

woensdag 7 oktober 2020

BEL20 aandelen die veel dividend betalenaandelen belgie met veel dividend
De BEL20 index staat in 2020 op een verlies van 15,7 procent. In een slecht beursjaar is dividend nog belangrijker.

We bekijken de aandelen in België die veel dividend uitkeren zowel qua dividendrendement als wat betreft het totale dividendbedrag dat wordt overgemaakt naar aandeelhouders.

Met een verlies van bijna 16% in 2020 is de BEL20 index van grootste Belgische beursgenoteerde bedrijven een flinke underperformer, zeker vergeleken met Amerikaanse beurzen, maar ook met andere Europese indices waaronder de Nederlandse AEX-index, die bijvoorbeeld 'slechts' 8% lager staat. 


Een belangrijke verklaring kan zijn dat er in België nauwelijks echt grote technologieaandelen genoteerd staan. Bovendien doet één van die techaandelen in België, Barco, het in 2020 zeer slecht met een koersdaling van 45 procent. Ook EVS Broadcast is een grote verliezer dit jaar met -35,5 procent. Eigenlijk is het alleen halfgeleideraandeel Melexis dat dit jaar het hoofd boven water houdt met een winst van 5,4%. Echter zit Melexis niet in de BEL20 index.

Hoe anders is het in Nederland, waar de AEX index wordt gevormd door techreus ASML, dat dit jaar ruim 20% stijgt, evenals sectorgenoot ASM International (+28%) en sinds kort ook betaalreus Adyen. Het laatste aandeel stijgt dit jaar een onvoorstelbare 120% in Amsterdam.

In deze bijdrage bekijken we echter de Belgische aandelen die veel dividend uitkeren, met een nadruk op de BEL-20 index, waarin zich ook de grootste dividendbetalers bevinden. Ook zoomen we in op de hoogte van het dividendrendement, met de aandelen die momenteel het hoogste verwachte dividendrendement bieden.

VEEL DIVIDEND VOOR ANHEUSER BUSCH INBEV
In 2018 publiceerde dividendnieuws.be al eens een overzicht van grootste dividendbetalers in België, met destijds AB Inbev als lijstaanvoerder. Op dat moment betaalde het bierbedrijf nog ruim €8 miljard aan dividend per jaar. Vandaag de dag is AB Inbev nog steeds de grootste dividendbetaler in Brussel, alleen is het totale dividend fors lager met een geschatte €2,55 miljard per jaar. Dat komt natuurlijk door de forse verlaging van het dividend die sindsdien bekend werd gemaakt. Hieronder de huidige stand van zaken volgens berekeningen op basis van informatie van onze dataleverancier. Let op: het zijn schattingen berust op historische dividenduitkeringen die geen garantie bieden voor volgend jaar.

De top-5 van grootste dividendbetalers in België:
  1. Anheuser-Busch InBev (€2,55 miljard)
  2. GBL (€491 miljoen)
  3. Proximus (€484 miljoen)
  4. Ageas (€444 miljoen)
  5. Solvay (€389 miljoen)

Vergeleken met twee jaar geleden ontbreekt KBC in het lijstje vanwege het geschapte dividend. Nieuw is Solvay, het chemiebedrijf dat al jarenlang op rij een trouwe dividendbetaler is. Dit jaar werd als laatste een slotdividend van €2,25 betaald.

Indien we kijken jaar BEL-20 aandelen met een hoog dividendrendement dan zien we de onderstaande vijf aandelen bovenaan in het top-5 lijstje.

De top-5 van hoogste dividenden in BEL-20:

  1. Proximus 9,0%
  2. Aperam 6,9%
  3. Ageas 6,6%
  4. Telenet 5,6%
  5. Solvay 5,1%

Proximus en het Nederlandse Aperam voeren de lijst van hoogste dividendrendementen in België aan. Ook verzekeraar Ageas scoort hier hoog, nadat het eerder voorgestelde dividend alsnog werd uitgekeerd.

Andere BEL20 aandelen met een dividendrendement van ten minste drie procent zijn vastgoedbedrijf Cofinimmo (4,3%), Groep Brussel Lambert (4,1%) en zorgvastgoedbedrijf Aedifica (3,0%). Het gemiddelde dividendrendement voor de BEL20 index bedraagt momenteel 2,3%.


Gerelateerde berichten 

© 2023 DIVIDENDNIEUWS.BE