Hoog dividend aandeel Euronav ex-coupon op 15 juni 2020 | DIVIDENDNIEUWS BELGIË

maandag 15 juni 2020

Hoog dividend aandeel Euronav ex-coupon op 15 juni 2020Aandeel Euronav dividend 2020
Vandaag is het een belangrijke dag voor beleggers in het Belgische tankerrederij Euronav, dat voor het eerst ex-coupon noteert voor een kwartaaldividend van 81 eurocent per aandeel.

Eerder dit jaar maakte Euronav bekend vier keer per jaar een dividend te willen gaan uitkeren in 2020.

Het aandeel staat bij beleggers bekend om het hoge dividend, dat de laatste jaren verschillende keren werd verlaagd en weer verhoogd.
Aandeelhouders Euronav ontvangen in het lopende tweede kwartaal van 2020 bij wijze van uitzondering twee keer een dividend; Op 9 juni betaalde Euronav nog een slotdividend van €0,29 per aandeel en op 26 juni volgt de uitkering van het eerste kwartaaldividend, wat het tankerrederij bedrijf vorige maand nog aankondigde.

In mei kondigde Euronav nog aan dat het, gezien de sterke kwartaalresultaten, de kracht van de balans, beschikbare liquiditeit en de bemoedigende vooruitzichten van het tweede kwartaal, om in het kader van de resultaten van het eerste kwartaal een dividend uit te keren ten bedrage van 0,81 USD, ofwel 80% van de netto-inkomsten. De ex-coupon datum voor het dividend van $0,81 per aandeel is 15 juni 2020 met een betaalbaarstelling op 26 juni 2020.ZEER HOOG DIVIDENDRENDEMENT AANDEEL EURONAV?
Indien we dat kwartaaldividend van $0,81 per aandeel doorrekenen komen we uit op een betaling van $3,24 per jaar. Echter is dat niet realistisch uiteraard en zou dat een gigantisch hoog dividendrendement opleveren voor het aandeel Euronav. Immers komt dat, indien we de dollars omrekenen naar euro's, neer op een jaarlijkse uitkering van afgerond €2,88 per aandeel (bij een USDEUR koers van 0,89). Bij een beurskoers van €8,11 van vandaag geeft dat een dividendrendement van maar liefst 35,6%. Echter heeft Euronav nog geen mededeling gedaan over het eerstvolgende kwartaaldividend, wat normaal gesproken waarschijnlijk een stuk lager zal zijn. Er valt op dit moment dan ook helemaal niets te zeggen over het dividendrendement van het aandeel Euronav.

Het enige wat we weten is dat een kwartaaldividend van $0,81, dat op 26 juni wordt uitgekeerd, een dividendrendement van 8,9% bruto geeft bij een beurskoers van €8,10 per aandeel. Vandaag daalt Euronav daarom dan ook met 8,8% omdat het ex-coupon noteert voor precies het bedrag dat de beurskoers daalt.

DIVIDENDHISTORIE EURONAV NIET STERK DE LAATSTE JAREN
Euronav is bij veel beleggers vooral geliefd omwille van het hoge dividend. Echter is de uitkering de laatste jaren zeer wisselvallig geweest en werd er door de jaren heen vooral steeds minder betaald. Zo ontvingen beleggers over boekjaar 2015/2016 nog in totaal $1,44 dividend (62 cent interim en 82 cent slotdividend), gevolgd door een uitkering van $0,77 over 2016/2017 en vervolgens nog slechts $0,12 de twee daarop volgende jaren.

Jaargrafiek Euronav Belgie
Het aandeel Euronav zakte de laatste weken weer flink terug


Pas over het laatste boekjaar ging het dividend weer omhoog; Euronav betaalde deze maand nog een slotdividend van $0,29 wat opgeteld bij het interim dividend van $0,06 neerkomt op in totaal $0,37. Daarmee keerde Euronav nog slechts een fractie uit van het recorddividend van enkele jaren geleden (zie hierboven).

Het eerste kwartaaldividend van $0,81 per aandeel is daarom ook een stap in de juiste richting voor beleggers die het aandeel kopen vanwege het hoge dividend. Echter weten we nog niet wat Euronav de komende kwartalen gaat betalen. Wel is het zeker dat het dividend dit jaar flink hoger zal zijn dan de afgelopen jaren, want alleen de 81 cent die later deze maand wordt betaald is al ruim twee keer zoveel als het hele dividend over het voorgaande boekjaar.

Op Euronext Brussel daalt het aandeel Euronav na een wisselvallig koersverloop dit jaar ruim 26% nadat in januari nog een hoogste jaarkoers van €11,77 werd bereikt. Momenteel is het laagste jaarniveau van €6,47, wat vorig jaar zomer werd aangetikt, weer het dichtstbij. Ook inclusief het vette dividend van dit jaar staan beleggers daarmee nog altijd op een stevig verlies in 2020.

BEKIJK HIER HET EX-COUPON OVERZICHT VOOR BELGIË OF NEDERLAND

Een blik op de analistentaxaties leert ons dat er momenteel enkel koopaanbevelingen zijn voor Euronav (6 keer strong buy en 5 keer buy). Geen enkele expert adviseert 'houden' of 'verkopen' als we onze dataleverancier mogen geloven. Daarmee zitten de analisten dit jaar flink mis, ook gezien het koersdoel van gemiddeld $15, wat ver boven het huidige niveau ligt.

Gerelateerde berichten 

© 2023 DIVIDENDNIEUWS.BE