Bpost advies omlaag bij analisten Jefferies | DIVIDENDNIEUWS BELGIË

maandag 3 februari 2020

Bpost advies omlaag bij analisten JefferiesJefferies underperform aandeel Bpost
Jefferies adviseert 'underperform' voor Bpost
Het Belgische postbedrijf Bpost is vandaag een grote daler op de beurs in Brussel na een downgrade door de analisten van Jefferies.

Het Amerikaanse Jefferies gaat met het advies voor Bpost van 'hold' naar 'underperform' ofwel van houden naar een aanbeveling die eigenlijk het meest in de buurt komt op 'verkopen'. Het koersdoel wordt door de analisten van de broker verlaagd van 8 euro naar 7,50 euro.

Jefferies richt zijn pijlen vandaag ook op andere postbedrijven in Europa, met onder meer ook een adviesverlaging van buy naar hold voor het Oostenrijkse Oesterreichische Post AG, waarvoor de analisten een koersdoel van €37 voorzien (was €36).


Als oorzaken voor de adviesverlaging voor Bpost en een aantal andere aandelen uit de sector noemt Jefferies onder meer de dreiging van Amazon Logistics en druk op de volumes en kosten van de postbedrijven. Voor Bpost specifiek wijst Jefferies ook op de aanhoudende onzekerheid na de managementwijzigingen het de toenemende investeringen voor ´parcel´, ofwel de pakketjes.

Toch is Jefferies niet helemaal negatief over de sector, waarin het Deutsche Post als favoriet heeft met een buy advies. Het Nederlandse PostNL blijft een ´hold´ en het Britse Royal Mail is ´underperform´ bij de analisten.

SLECHTE START AANDEEL BPOST IN 2020
Het aandeel Bpost was toch al slecht uit de startblokken gekomen in het nieuwe jaar met een koersverlies van inmiddels bijna 16% in 2020. Daarmee is het postaandeel gelijk één van de slechtst presterende Belgische aandelen in het nieuwe jaar.

Door de koersdaling is het dividendrendement van Bpost weer flink opgelopen tot momenteel bijna 10%. Het postbedrijf keert nog altijd halfjaarlijks uit met betalingen van het dividend in de maanden december en mei. Het eerstvolgende dividend moet nog wel aangekondigd worden en het huidige dividendrendement is dus puur fictief. Mocht Bpost besluiten het dividend te passeren of te verlagen dan zal het rendement uiteraard een stuk lager uitkomen dan de 10% die in theorie nu op het bord staat. Vorig jaar betaalde Bpost een interim dividend van bruto 0,62 euro per aandeel.

ANALISTEN ADVISEREN HOUDEN VOOR BPOST

Er zijn op dit moment negen analisten die het aandeel Bpost volgen. De gemiddelde aanbeveling is 'hold', ofwel houden met een koersdoel van gemiddeld ruim €10. Dat betekent dat de professionals een hogere koers voor Bpost voorzien. Echter zijn veel analistenadviezen niet even actueel en kan een forse verlaging van één analist het gemiddelde fors omlaag trekken.


Zo is nu slechts één analisten die 'kopen' (buy) adviseert voor Bpost. Het gros van de analisten adviseert 'hold' met zes aanbevelingen. Ook zijn er twee analisten die 'verkopen' (sell of strong sell, allebei één professional) adviseren.

Bij een actuele beurskoers van €8,58 is Bpost goed voor een marktkapitalisatie van €1,8 miljard.

Gerelateerde berichten 

© 2023 DIVIDENDNIEUWS.BE