Beste aandelen België 2018 betalen geen dividend | DIVIDENDNIEUWS BELGIË

zaterdag 31 maart 2018

Beste aandelen België 2018 betalen geen dividendd'ieteren dividend 2017
D'Ieteren biedt een zeer hoog dividend in 2018
De drie grootste stijgers op de Belgische beurs dit jaar zijn biotechaandelen die allemaal geen dividend uitkeren. Dividendaandelen Bpost en Ontex staan bij de grootste dalers van dit jaar.

Van de fondsen die wel een dividend betalen is Realdolmen de grootste uitblinker met een plus van 36,4 procent in 2018.

Het nieuwe jaar is slecht gestart, met name voor de Europese effectenbeurzen met bijvoorbeeld ook een verlies van ruim 3 procent voor de BEL-20 index aan het einde van het eerste kwartaal.

Op individueel aandelenniveaus zien we enkele forse verschuivingen waarbij de grote uitblinkers allemaal farmaceutische en/of biotechaandelen uit België zijn. De meest opvallende grote dalers in 2018 zijn tot dusverre voormalig beurslievelingen als Bpost, IBA en Ontex Group.

GROOTSTE STIJGERS AANDELEN BELGIË IN 2018
De grootste stijgers dit jaar (per 29 maart en opgenomen in onze database) zijn achtereenvolgens Mithra Pharmaceuticals SA, Ablynx NV en Tigenix NV. Deze drie aandelen zijn allemaal actief in de sector gezondheidszorg die vooral in België een uitstekend beursjaar kent door overnames binnen de sector en in het bijzonder voor de Belgische aandelen.
  1. Mithra Pharmaceuticals +122,2%
  2. Ablynx +115,2%
  3. Tigenix +81,3%
  4. Realdolmen +36,4%
  5. Recticel +31,7%
De top-3 betaalt geen dividend, dat geldt natuurlijk wel voor Realdolmen en Recticel. Eerder schreven wij op deze website al dat ICT-expert Realdolmen in 2017 een dividend van €0,69 per aandeel uitkeerde. Recticel betaalt dit jaar een dividend van €0,22 per aandeel en zal op 30 mei 2018 ex-coupon noteren.

Opvallend is verder dat geen enkel BEL-20 aandeel dit jaar goed is voor een koerswinst van meer dan 10 procent. De grootste stijger is namelijk Umicore met +8,8%. Ook Sofina, Colruyt, GBL, Ageas en Galapagos zijn dit jaar goed voor relatief bescheiden koerswinsten.

GROOTSTE DALERS AANDELEN BELGIË IN 2018
Een blik op de grootste dalers onder de Belgische aandelen dit jaar aan het einde van het eerste kwartaal leert ons dat een aantal bekende aandelen het heel slecht doet, waaronder Ion Beam Applications, Bpost en Ontex. Met name de laatste twee, allebei opgenomen in de BEL-20 index, staan bekend als goede dividendbetalers.
  1. Personalized Nursing Services -33,0%
  2. Ion Beam Applications -31,4%
  3. Bpost -27,7%
  4. Ontex Group -21,2%
  5. Agfa Gevaert -19,1%
Grootste daler Personalized Nursing Services betaalt geen dividend meer. De laatste uitkering van €0,20 per aandeel werd gedaan in december 2016. Ook IBA verzaakt vooralsnog in 2018 nadat vorig jaar een dividend van bruto €0,29 per aandeel werd uitgekeerd.

BEL-20 aandelen Bpost en Ontex betalen uiteraard wel een dividend. Het geplaagde postbedrijf betaalde in december nog een interim dividend van €1,06 per aandeel en zal op 15 mei ex-coupon noteren voor het slotdividend van €0,25 per aandeel. Ontex Group, de Belgische producent van babyverzorgingsproducten, dameshygiëneproducten en incontinentieproducten voor volwassenen, kondigde eerder al aan over 2017 een dividend van €0,60 per aandeel uit te keren. De ex-coupon datum hiervoor is nog niet bekend maar zal normaal gesproken eind mei/begin juni vallen.

Aandeel Ontex dividend en grafiek beurs in 2018
BEL-20 aandeel Ontex is na Bpost de grootste daler in 2018 per 29 maart

Andere meer bekende Belgische dividendaandelen die dit jaar flink verliezen met een min van minimaal 10 procent zijn onder meer EVS Broadcast, D'Ieteren, Euronav en Van de Velde.

Veel Belgische aandelen zullen de komende weken en maanden ex-coupon noteren, met bijvoorbeeld Melexis op 24 april als één van de eerste meer bekende dividendaandelen uit België. Wie zoekt naar een hoog dividendrendement zal het vooral moeten hebben vastgoedaandelen en D'Ieteren dat een eenmalig speciaal dividend uitkeert. Het bedrijf achter onder meer Carglass en Moleskine biedt bij de huidige beurskoers van €32,90 een geschat bruto dividendrendement van maar liefst 11,6%.

Overigens biedt ook de Nederlandse beurs veel interessante dividendaandelen waarvan er veel de komende periode ex-coupon zullen noteren.


Gerelateerde berichten 

© 2023 DIVIDENDNIEUWS.BE