Ex-dividend overzicht België 2017 | DIVIDENDNIEUWS BELGIË

donderdag 27 april 2017

Ex-dividend overzicht België 2017ex-dividend belgie 2017
De komende weken zullen veel Belgische aandelen weer ex-dividend gaan.

We maken een overzicht van de belangrijkste aandelen uit België die ex-dividend gaan in het tweede kwartaal van 2017.

De aandelen Euronav en Van de Velde bieden momenteel het hoogste rendement.
Deze week waren er al een aantal Belgische aandelen die ex-dividend gingen met Melexis (25 april), Proximus (26 april) en vandaag (27 april) Umicore en Warehouses de Pauw.

Melexis, dat halfjaarlijks uitkeert (zie rechterkolom in de onderstaande tabel) ging ex-dividend voor een slotdividend van €0,70 bruto. Later dit jaar zal nog een interim dividend volgen.

Vooral in de maand mei gaan veel aandelen in België ex-dividend (peildatum tabel is 27 april 2017)
Morgen, op 28 april, is het de beurt aan UCB, dat ex-dividend gaat voor een bruto bedrag van €1,15, waarvan aandeelhouders netto €0,81 zullen overhouden. Het dividendrendement op basis van de slotkoersen van vandaag voor het aandeel UCB is 1,6%.

Met name de maand mei is zeer druk, met een groot aantal Belgische aandelen dat ex-dividend gaat. Zoals u in het bovenstaande overzicht ziet keren de meeste ondernemingen één keer per jaar een dividend uit.

Van de getoonde aandelen zijn dat er in totaal 18, waarbij het dividend voor Aedifica (reeds uitgekeerd) en Bpost onregelmatig wordt uitgekeerd, ofwel, we weten nog niet of het om een halfjaarlijks of jaarlijkse uitkering gaat.

Negen aandelen betalen twee keer per jaar dividend: Melexis, Proximus, Umicore, AB-Inbev, Van de Velde, KBC, Solvay en Euronav. De laatstegenoemde keert als enige het dividend uit in Amerikaanse dollars.

De top-5 van hoogste (geschatte) dividendrendementen wordt gevormd door:
  1. Euronav (9,9%)
  2. Van de Velde (6,8%)
  3. Bpost (5,9%)
  4. Intervest Offices (5,9%)
  5. Ageas (5,6%)
Let er wel op dat het om bruto dividendrendementen gaat, dus netto blijft daar een stuk minder van over. Bovendien gaat het om schattingen: de desbetreffende ondernemingen kunnen het dividend in de loop van het jaar verlagen, en zeker bij een halfjaarlijks dividend is het rendement allerminst zeker.

Tot slot: een hoog dividendrendement is vaak in de eerste plaats een waarschuwing. In de praktijk kunnen weinig aandelen een zeer hoog dividendrendement jaarlijks volhouden en vaak is een hoge yield dan ook het gevolg van een flinke koersdaling van het aandeel. 

Daar staat tegenover dat aandelen met een laag dividendrendement het juist vaak heel goed hebben gedaan op de beurs, wat uiteraard resulteert in een kleinere yield. Een selectie van aandelen op basis van enkel de hoogte van het dividendrendement is dan ook zeker niet aan te raden.

Op deze website kunt u onder ex-dividend het maandelijks bijgewerkte ex-dividend overzicht voor België volgen.


Gerelateerde berichtenGratis nieuwsbrief

 

© 2023 DIVIDENDNIEUWS.BE