Solvay streeft naar stabiel/groeiend dividend na spin-off Syensqo | DIVIDENDNIEUWS BELGIË

maandag 11 december 2023

Solvay streeft naar stabiel/groeiend dividend na spin-off Syensqoaandeel Solvay logo 2023
Solvay gaat op 15 januari 2024 ex-dividend.

Het Belgische chemiebedrijf Solvay wil na de afsplitsing van Syensqo, die op 11 december 2023 plaatsvindt, vasthouden aan een stabiel tot groeiend dividend. 

Vandaag staat het aandeel Solvay ruim 30% lager in Brussels door de spin-off van de specialiteitsactiviteiten naar Syensqo. Hierdoor stijgt het theoretische dividendrendement van een aandeel Solvay naar 3,7%, er vanuit gaande dat het dividend niet negatief wordt bijgesteld in verband met de afsplitsing.

Het zal vandaag, maandag 11 december 2023, voor veel investeerders in het aandeel Solvay even schrikken zijn geweest met een koersdaling van ruim 30% op het bord. Dat heeft echter alles te maken met de eerder aangekondigde afsplitsing van Syensqo, dat een eigen notering heeft en vanaf nu apart de essentiële chemische producten vertegenwoordigt.

In het persbericht van Solvay lezen we dat Solvay met succes de spin-off van haar specialiteitsactiviteiten naar Syensqo afgerond, wat volgens het Belgische bedrijf een cruciaal moment is in zijn rijke geschiedenis. Deze stap betekent volgens Solvay een belangrijke strategische verschuiving en positioneert Solvay als wereldleider in essentiële chemische producten en een scherpere focus op de kernactiviteiten.

DIVIDENDBELEID SOLVAY BLIJFT ONVERANDERD

Ten aanzien van het dividend, waar veel beleggers zich begrijpelijk zorgen om maakten na de spin-off van Syensqo, kwam Solvay eerder al met geruststellende woorden. Tijdens de Capital Markets Day van 13 november namelijk had Solvay al aangegeven dat het 'mogelijk maken van een uitbetaling van stabiele tot groeiende dividenden' een doelstelling was in lijn met een groeiende EBITDA, maar wel onder voorbehoud van het behoud van een goede kredietwaardigheid (investment grade). 

Mooie woorden natuurlijk, maar wat het nu concreet behelst voor het dividend voor Solvay moet later nog duidelijk worden. Wel weten we dat Solvay op 15 januari 2024 als één van de eerste aandelen in België nog ex-coupon zal noteren voor een interim dividend van €1,62. Dat record dividend is nog gebaseerd op het 'oude' Solvay en zorgt door de koersdaling van vandaag daarom voor een veel hoger dividendrendement van 3,7% op jaarbasis bij een beurskoers van €20. Of het slotdividend ook gelijk of hoger is dan het niveau van 2023 zal nog moeten blijken, een aanpassing in verband met de spin-off van Syensqo zou uiteraard ook het dividendrendement (negatief) kunnen beïnvloeden. De beurskoers van Solvay gaat vandaag in ieder geval in vier stukken, of dat ook met het dividend zal gebeuren is nog even afwachten. Volgens onze berekeningen daalt de koers van Solvay vandaag in ieder geval een stuk harder dan normaal gesproken de verwachting zou zijn op basis van de aanpassingsfactor van 0.259 op basis van de spin-off.

Echter is dat voor nu nog afwachten, we zullen dat bij de jaarresultaten van Solvay ongetwijfeld te horen krijgen wat er met het dividend gebeuren zal, gebaseerd op de afsplitsing. Zeker is wel dat aandeelhouders in januari nog minimaal 1 keer het oude 'hoge' dividend gaan ontvangen. Zodra er nieuws hieromtrent is zal dividendnieuws.be dat uiteraard zo snel mogelijk melden.


Gerelateerde berichtenGratis nieuwsbrief

 

© 2023 DIVIDENDNIEUWS.BE