Adviesverhoging analisten Citi geeft netbeheerder Elia vleugels | DIVIDENDNIEUWS BELGIË

woensdag 15 november 2023

Adviesverhoging analisten Citi geeft netbeheerder Elia vleugelslogo aandeel Elia (Belgie)

Het aandeel van netbeheerder Elia uit België stijgt op 15 november zo'n 5% na een hoger advies door de analisten van Citigroup, die voortaan 'buy' adviseren. Aanleiding voor de upgrade zijn de goedgekeurde tarieven voor de komende jaren door de toezichthouder in België.

Elia Group, voorheen Elia System Operator, is vooral bekend vanwege de fraaie dividendhistorie met jaarlijkse verhogingen. Dat is een zeldzaamheid in België, zeker na de corona periode, waarin veel aandelen het dividend schrapten of verlaagden. Elia deed dat niet, en blijft gestaag verder bouwen aan een zeer fraai track record. 

De beurskoers van Elia ligt dit jaar wel onder grote druk mede vanwege de afhankelijkheid van de Belgische overheid ten aanzien van de tarieven die het nutsbedrijf mag rekenen. Welnu, enkele dagen geleden gaf de Belgische toezichthouder goedkeuring voor de tarieven voor de periode van 2024 tot 2027. Elia meldde op dinsdag dat de elektriciteitstransmissietarieven in België gemiddeld met 77% zullen stijgen gedurende deze periode. De tarieven blijven stabiel in 2024 ten opzichte van 2023 en stijgen aanzienlijk vanaf 2025.

De analisten van Citigroup grijpen deze nieuwsberichten aan voor een hoger advies van nu 'kopen', wat eerder nog 'houden' was voor het aandeel Elia. Dankzij de goedkeuring van de tarieven kan Elia volgens Citi een aanzienlijk hoger rendement op eigen vermogen (ROE, Return On Equity) realiseren; de hogere tarieven zullen de nettowinst van Elia volgens Citigroup minstens 30 miljoen euro extra opleveren.

Elia, dat miljarden zal investeren in het Belgische elektriciteitsnetwerk, kan hierdoor meer ruimte krijgen in financiële zin, mede door een aangepaste kredietbeoordeling. Ondanks de koerssprong staat het aandeel Elia in 2023 nog steeds op ruim 20% koersverlies. Dientengevolge is het dividendrendement wel flink hoger geworden met nu 1,9% bij een beurskoers van €104. 

Elia betaalde in 2023 een dividend van €1,91 bruto per aandeel, een flinke verhoging ten opzichte van de €1,75 dividend die in 2022 nog werd uitgekeerd (over boekjaar 2021). Na aftrek van 30% Belgische roerende voorheffing resteert een netto dividend van €1,337 over 2022, wat werd uitgekeerd in cash aan aandeelhouders op 1 juni 2023.

Momenteel zijn er 8 analisten die het aandeel Elia volgen; daarvan geven er nu 3 het equivalent van 'kopen' en zijn er ook 5 analisten met een recommendatie gelijk aan 'houden'. Geen enkele expert adviseert op dit moment 'verkopen'.

Elia Group SA, voorheen bekend onder de naam Elia System Operator SA, is een in België gevestigde beheerder van het hoogspanningstransmissienet voor elektriciteit. De Vennootschap transporteert elektriciteit via haar hoogspanningsnetwerk van generatoren naar grote industriële verbruikers, alsook naar distributeurs, die op hun beurt Belgische huishoudens en bedrijven voeden. Naast activiteiten als transmissienetbeheerder, levert Elia (ISIN: BE0003822393) diverse consulting diensten aan internationale klanten via Elia Grid International (EGI). 


Gerelateerde berichten 

© 2023 DIVIDENDNIEUWS.BE