Dividendverhoging van 827% door Belgisch aandeel Azelis Group | DIVIDENDNIEUWS BELGIË

maandag 19 juni 2023

Dividendverhoging van 827% door Belgisch aandeel Azelis Groupaandeel Azelis dividend 2023
Een gigantische dividendverhoging over boekjaar 2022 voor aandeelhouders Azelis Group. De Belgische dienstverlener op het gebied van speciaalchemie en voedselingrediënten betaalt in juni €0,2782 dividend. 

Het dividendrendement is evenwel niet heel hoog met 1,26% bruto op een beurskoers van €21,90. Op woensdag 21 juni 2023 noteert Azelis Group ex-coupon.

Het is nogal wat, een ruim 800% hoger dividend voor het nieuwe Belgische aandeel Azelis Group, dat nog altijd voor bijna de helft in handen is van private equity bedrijf EQT Partners. Azelis, wereldwijd actief als distributeur van 'specialty chemicals' en ingrediënten (voor levensmiddelen) levert een breed scala aan producten en technische ondersteuning om klanten te helpen bij het ontwikkelen en produceren van producten. Een vergelijkbaar bedrijf is het Nederlandse IMCD Group, dat het uitstekend deed op de beurs in Amsterdam en bovendien één van de sterkste dividendgroeiers was de afgelopen jaren in Europa.

Terug naar Azelis, want dat begon in 2022 met een eerste dividendbetaling van slechts €0,03 bruto per aandeel. Dat verklaart ook gelijk de gigantische stijging in 2023, met een dividend van €0,2782 bruto per aandeel. Dat is 827% meer, maar omdat het vorige dividend zo laag was is het alleen op papier indrukwekkend. Het dividendrendement is nog steeds relatief laag met 1,26% voor het aandeel Azelis Group op een beurskoers van €21,92. 

Azelis Group dividend 2023
Azelis Group gaat ex-coupon op 21 juni 2023 
(klik op tabel voor grotere versie)

Hoe dan ook, het dividend groeit fors bij Azelis dit jaar en dat is erg mooi. Minstens zo mooi is dat het aandeel nog ex-coupon moet noteren, waarmee het één van de laatste Belgische aandelen is in dividendseizoen 2023. De ex-dividend datum voor Azelis Group is woensdag 21 juni 2023 en na aftrek van Belgische (dividend)belastingen resteert een netto-dividend van €0,1947 per aandeel Azelis wat op vrijdag 23 juni in cash zal worden uitgekeerd aan aandeelhouders. 

Volgens calculaties van www.dividendnieuws.be zal Azelis in totaal €65 miljoen aan dividend uitkeren alle aandeelhouders bij elkaar; het grootste deel van deze uitkering gaat dus naar durfinvesteerder EQT Partners, dat volgens onze informatie 47,92% van de aandelen van Azelis in bezit heeft. Het Zweedse EQT werd opgericht in 1994 en heeft wereldwijd investeringen in vele beursgenoteerde en niet beursgenoteerde bedrijven. Het aandeel Azelis daalt dit jaar bijna 15% in Brussel (zie tabel hierboven met dividendstatistieken).

Azelis Group (ISIN: BE0974400328) is een Belgische leverancier van innovatiediensten in fijnchemicaliën en voedingsingrediënten. De twee eindmarkten van Azelis zijn life sciences (60% van de omzet) en industriële chemicaliën (40%). Het life science-segment van dit bedrijf omvat voeding en gezondheid, persoonlijke verzorging, gespecialiseerde landbouwchemicaliën en tuinbouw, farmaceutica, thuiszorg en industriële reiniging en diervoeding. Industrie Chemisch segment van dit bedrijf omvat coatings, lijmen, kitten en elastomeren, en bouwmaterialen, rubber en plastic additieven, smeermiddelen en metaal, werkvloeistoffen en andere eindmarkten, zoals: elektronica, essentiële chemicaliën en textiel, leer en papier. Het biedt ook voorraadbeheer, regelgevende en formuleringsdiensten met toegevoegde waarde, zoals verpakken, archiveren, mengen en mengen. Azelis ging in september 2021 naar de beurs in Brussel en betaalt sinds 2022 ook een dividend. Azelis Group NV is genoteerd op Euronext Brussels met als ticker AZE.


Gerelateerde berichten 

© 2023 DIVIDENDNIEUWS.BE