Goedkoop aandeel Bekaert kan vanaf 2023 massaal uitkeren aan beleggers volgens analisten KBC | DIVIDENDNIEUWS BELGIË

dinsdag 11 oktober 2022

Goedkoop aandeel Bekaert kan vanaf 2023 massaal uitkeren aan beleggers volgens analisten KBCaandeel Bekaert koopadvies KBC
Op 11 oktober 2022 gaat het advies voor het aandeel Bekaert omhoog van 'accumulate' naar 'buy' bij de analisten van KBC Securities. Beleggers kunnen voor honderden miljoenen dividend en inkoop van eigen aandelen verwachten de komende jaren. 

Staaldraadproducent Bekaert verhoogde in 2022 het dividend met 50% naar €1,50 bruto. Door een koersdaling van ruim 30% is het dividendrendement zeer hoog met 5,6%.

Het aandeel Bekaert is vandaag, op dinsdag 11 oktober, één van de weinige stijgers in Brussel nadat de analisten van KBC Securities hun advies voor het Belgische staaldraadbedrijf verhoogden van het equivalent van 'houden' naar 'kopen'. Volgens KBC Securities is het aandeel Bekaert te goedkoop om links te laten liggen gezien de aantrekkelijke waardering. Bovendien kunnen aandeelhouders flinke uitkeringen (aandeleninkoop en dividend) verwachten.


KBC stelt dat Bekaert een sterke balans heeft die gebruikt kan worden om te profiteren van de flink lagere beurskoers in 2022. De analisten spreken van (mogelijke) 'massive' (enorme) shareholder returns in de vorm van inkoop van eigen aandelen. Bekaert heeft een buyback programma van €120 miljoen lopen, maar kan ook de komende vijf jaar vanaf 2023 voor €200 miljoen per jaar gebruiken voor de inkoop van eigen aandelen. Op een beurskoers van momenteel nog geen €1,6 miljard is dat natuurlijk enorm en dat maakt KBC ook erg enthousiast over Bekaert, dat in 2022 het dividend verhoogde met 50% naar €1,50 bruto per aandeel. Wel werd het dividend tijdens de corona pandemie nog flink verlaagd.

grafiek aandeel Bekaert
Het aandeel Bekaert is in 2022 een grote daler met -32%.

Naast aandeleninkoop is er ook het dividend, nu goed voor een rendement van 5,6%, en KBC Securities denkt dat zelfs met een geleidelijke verhoging van dat dividend (€1,50 over boekjaar 2021) én de miljoenen aan aandeleninkoop er nog voldoende ruimte is bij Bekaert, dat de schuldgraad, uitgedrukt als net debt/EBITDA, ruim onder 1 moet kunnen houden. Analisten gebruiken vaak deze verhouding van nettoschuld op EBITDA (winst voor rente/afschrijvingen/belastingen/amortisatie) om de hoogte van de schulden aan te geven. Een niveau van meer dan 3 wordt hier, uiteraard afhankelijk van de sector en activiteiten, vaak als een grensniveau gezien waarboven een bedrijf mogelijk te veel schulden heeft.


DIVIDEND BEKAERT PER JAAR
  • 2022: €1,50 bruto per aandeel (ex-coupon: 12 mei)
  • 2021: €1,00 bruto per aandeel
  • 2020: €0,35 bruto per aandeel
  • 2019: €0,70 bruto per aandeel
  • 2018: €1,10 bruto per aandeel
Afin, KBC is dus erg positief over Bekaert, dat volgens inschattingen van de analisten de komende jaar in totaal zo'n €1,4 miljard aan dividend én aandeleninkoop terug zou kunnen sluizen naar beleggers. Daarbij rekent KBC zoals gezegd op een groeiend dividend de komende jaren. Volgens berekeningen van dividendnieuws.be betaalt Bekaert jaarlijks naar schatting zo'n €85 miljoen dividend aan aandeelhouders.

Met een geschatte k/w (koers/winst verhouding) van minder dan 5 en 5,6% dividendrendement oogt het aandeel Bekaert ook erg laag gewaardeerd op dit moment. Momenteel zijn er 6 analisten die het aandeel Bekaert volgen en die geven allemaal een advies 'houden' of 'kopen', net als KBC. 

RECORD DIVIDEND BEKAERT IN 2023?
Bekaert verhoogde het dividend dit jaar met 50% naar €1,50 en zal mogelijk in 2023 een nieuw record dividend uitkeren aan beleggers. Over boekjaar 2010 werd vooralsnog het hoogste dividend ooit van €1,67 bruto per aandeel betaald door Bekaert, dat de afgelopen jaren wel wisselvallig was met jaarlijkse verhogingen en verlagingen. Analisten taxeren het dividend voor Bekaert in 2023 momenteel op €1,71 bruto per aandeel, wat dus een hoogste dividend ooit zou zijn voor het Belgische bedrijf.


Of Bekaert ook daadwerkelijk een dividendverhoging doorvoert in 2023 weten we echter pas begin volgend jaar. Normaliter maakt Bekaert namelijk het dividend over het afgelopen boekjaar (in dit geval 2022) pas bekend rond eind februari of begin maart. Pas dan weten we dus hoeveel er in 2023 betaald zal worden. Uiteraard maakt dividendnieuws.be hier melding van zodra wij deze informatie binnen krijgen.

Bekaert is actief is op het gebied van markt- en technologische oplossingen voor staaldraadtransformatie en coatings met producten voor de automobiel-, bouw-, energie- en nutssector, landbouw, consumptiegoederen, basismaterialen en uitrustingsindustrieën. Toepassingen van de producten van Bekaert zijn onder meer: auto-interieurbedrading, bandenversterking en aandrijflijnveren voor de auto-industrie; bouwversterkingen, bovengrondse elektriciteitsleidingen en telecomkabels voor de energie- en nutssector; chirurgische draad en lancetdraad voor de medische industrie; prikkeldraad, visdraad en haakdraad voor de landbouw en visserij; draadtoepassingen voor allerlei consumptiegoederen zoals drukwerk en verpakkingen; scheidingsmaterialen en industriële garens voor de basismaterialenindustrie en draadproducten voor de gereedschaps- en industriële machinesector. 


Gerelateerde berichtenGratis nieuwsbrief

 

© 2023 DIVIDENDNIEUWS.BE